EMMELSHAUSEN – De Nederlandse toppers reden zondag de World Cup in Nove Mesto, veel marathonliefhebbers stonden aan de start in de Schinderhannes MTB Marathon in het Duitse Emmelshausen, de tweede manche van de Nederlands SforZ MTB Marathoncup. In die – overigens prachtige – wedstrijd was Ramses Bekkenk op plek twee de beste Nederlander. De coureur van Koga-KMC baalde daar echter van: hij voelde zich geflikt door de Duitse winnaar Mathias Frohn.

Bekkenk reed 97 kilometer op kop van de wedstrijd, met Frohn al die tijd in zijn wiel. “Toen kwam hij me voorbij”, blikte Bekkenk na de prijsuitreiking terug. “Prima dat hij dat op dat moment wilt doen en zo wilt winnen, maar daarna ging het voor mij gruwelijk mis. Frohn passeerde een achterblijver en ik wilde er ook voorbij. De achterblijver stuurde echter in een keer terug en tikte mijn stuur aan.”

De marathonspecialist ging met 50 kilometer per uur onderuit. “Ik geloof niet dat ik ooit op zo’n hoge snelheid gevallen ben”, vertelde Bekkenk. “Ik kwam met mijn lichaam tegen een boom aan, rolde weer de weg op. Uiteindelijk viel de schade mee, ik had alleen mijn duim uit de kom (!!, red.). Het was echter wel een type valpartij waar je als concurrent voor stopt. Frohn moet me hebben horen vallen, maar hij reed door. Dat viel me van hem tegen.”

Een troostprijs voor Bekkenk: hij won wel in zijn leeftijdscategorie. “Ik ben in ieder geval tevreden met het tempo dat ik vandaag heb kunnen rijden. Ik ben in de Titan Desert gevallen en daardoor had ik veel last van mijn ribben. Mijn conditie heeft daar echter nog niet onder geleden.”

bekkenvanderwerfemmelshausen
Het podium Senioren 1 van de Schinderhannes MTB Marathon in Emmelshausen, met in het midden Bekkenk, rechts van hem (voor de kijkers links) Rob van der Werf en aan de andere kant Christian Köthe. Foto: Bikesight.nl

Aan zijn valpartij in Emmelshausen bracht hem niet van slag: Bekkenk start maandag gewoon in de Ardennes Trophy, een marathon in het Belgische Theux. “Maar die ga ik iets minder hard rijden”, was hij eerlijk. “Ik ben in voorbereiding op de Lakebike 24h, het Nederlands kampioenschap. Daarna rijd ik nog de 211 kilometer van Salzkammergut Trophy en de Ironbike Italy (zwaarste meerdaagse van Europa, red.). Die dingen wil ik allemaal van mijn lijstje afvinken.”

Twaalf minuten achter Bekkenk, die 4 uur en 13 minuten voor de 104 kilometer lange race nodig had, finishte Rob van der Werf (Backdraft MTB) op een derde plek. Van der Werf reed na een lekke band lang samen reed met Bart Classens, maar reed zijn concurrent van Sforz Racingteam in de laatste zware vijftien kilometer nog op vijf minuten achterstand. Ook Classens teamgenoten Frank Molenaar (zevende) en Maarten Janssen (achtste) haalden de top tien.

Bekkenks teamgenote Karen Brouwer won met overmacht bij de vrouwen. Ze finishte met bijna een kwartier voorsprong op Bettinea Dietzen en bijna een half uur op Kirsten Halmschlag.

Op de halve marathon was Patrick de Laat heel erg dichtbij de overall-zege. De Laat verloor na iets meer dan twee uur en driekwartier koers de eindsprint van de Duitser Christian Horstmann. Ook Nick van den Heuvel (vierde overall, derde senioren 1), Pim van de Swaluw (vijfde, tweede mannen), Remco Smits (zesde, derde mannen) en Iroy Cosse (tiende, vierde senioren 1) reden zich de top tien in.  Bij de vrouwen was Nancy Karels (MTB  De Zeeleeuw) op plek vijf de beste Nederlandse.

De volledige uitslagen van de Schinderhannes MTB Marathon in Emmelshausen zijn hier te bekijken. De klassementen in de SforZ MTB Marathoncup zijn later hier te bekijken. De wedstrijdserie voor Nederlandse marathonbikers gaat komende zaterdag verder met MTB Marathon Montferland.