NIEUWKUIJK – Bart de Vocht en het parcours in Nieuwkuijk: het is een bijzonder gelukkig huwelijk. De 22-jarige Belg won maandag voor het tweede jaar op rij in het Brabantse plaatsje en mocht op het podium de leiderstrui in de Pearl Izumi Benelux Cup in ontvangst nemen. “Ja, dit rondje ligt me wel”, zei hij met gevoel voor understatement tegen speaker Hans van Bon. “Mijn explosiviteit en snelheid op het vlakke komt me hier altijd uitstekend van pas.”

Krap een minuut achter de ongenaakbare Belg Рhij reed in het grote deelnemersveld vanaf begin tot einde solo op kop Рvochten Nederlands kampioen Michiel van der Heijden (Scott-Odlo), Hans Becking (Betch.nl-Superior) en Frank Beemer (Incassonet) een verbeten gevecht. De drie Рsamen met de ontbrekende Rudi van Houts behorend tot het kwartet Nederlanders in de top honderd van de UCI-wereldranglijst Рgaven elkaar geen duimbreed toe en het draaide dan ook uit op een sprint voor het zilver. Die won Van der Heijden. Nipt. Voor Becking en Beemer.

beckingbeemervanderheijdenbikesight
Verbeten gezichten bij Hans Becking, Michiel van der Heijden en Frank Beemer. Foto: Bikesight.nl

Dat de drie elkaar anderhalf uur lang het leven zuur hadden gemaakt, was na afloop te zien aan het gezicht van Hans Becking. Daar straalde de vermoeidheid vanaf. “Poh”, zei de 29-jarige coureur, tussen meerdere inspanningskuchjes door. “Dit was koersen op de limiet. Het ging echt hard, en heb flink afgezien. Iedereen heeft het wel een keer geprobeerd, maar niemand kwam weg. Bart in het begin wel. Die reed weg toen Beemer viel. Daar zat ik toen net achter. Hij is bijna niet te verslaan hier. Pakt na elke bocht vijf meter. “

Vallen deed ook Van der Heijden. “In de eerste ronde maakte ik een slippertje en ging ik onderuit”, zei de wereldkampioen bij de beloftes (23). “Daardoor was er iets afgebroken in mijn zadel en moest ik op veel plekken staan. Ik moest extra opletten en verspeelde ook extra energie. Misschien dat me dat voor de laatste rondes net te veel energie had gekost.”

Wisselen van zadelpen was geen optie voor Van der Heijden. “Dan verlies je de aansluiting. Ik was ook wel even bang dat ik doordat ik zoveel moest staan aan het einde een keer moest lossen. Gelukkig kon ik erbij blijven. De sprint ging nog wel aardig.”

Bij Becking iets minder. “Ik zat aan de verkeerde kant”, baalde hij.

Uitslag Pearl Izumi Benelux Cup Nieuwkuijk Elite-heren

1 Bart De Vocht EMBLEM 65
2 Michiel van der Heijden DRUNEN 1
3 Hans Becking WETTEREN 8
4 Frank Beemer GARDEREN 9
5 Micki van Empel MIDDELRODE 30
6 Milan Vader SITTARD 62
7 Nick De Vries KEERBERGZN 27
8 Erik Groen APELDOORN 33
9 Wout Alleman OTEGEM 2
10 Jeroen Boelen DRUNEN 14
11 Simon Stiebjahn 70
12 Steven JAMES CROWTHORNE 35
13 Christian Helmig LUXEMBURG 73
14 Mathias Cloostermans KESSEL 22
15 Bram Van Wijmeersch BRAKEL 63
16 Jeroen van Eck LEUTH 29
17 Jef Beyens KASTERLEE 13
18 Bram Rood HEERHUGOWAARD 53
19 Marcel Lommers SPRANG-CAPELLE 43
20 Kjell van den Boogert MIDDELAAR 17

Volledige uitslag