BERLICUM – De lijn die hij sinds hij deze winter voor het eerst het shirtje van zijn nieuwe ploeg MPL-Specialized aandeed heeft ingezet, trekt Erik Groen voorlopig nog even door. Na diverse zeges in verschillende winterseries won de 25-jarige Apeldoornse mountainbiker zondag verrassend de GP Kivada Wielersport Specialized. “Haha, ja, ik loop nog steeds één op één voor MPL”, lachte Groen na de race waarin hij Frank Beemer (Incassonet) klopte in de eindsprint. 

Groen mikte vooraf op een podiumplek. “Dat ik zou kunnen winnen, had ik totaal niet verwacht. Maar dit is een erg lekker gevoel zo aan het begin van het seizoen. Ik heb een goede winter gehad, voelde me als sterk de laatste weken. Toch verbaas ik mezelf dat ik nu al dit niveau heb.”

Samen met veldrijder Micki van Empel trok Groen in de eerste ronde in de aanval. Door goed samen te werken reden de twee in twee daaropvolgende rondes een voorsprong van dertig seconden bij elkaar. Halfweg koers sloot Frank Beemer bij het tweetal aan. “In de op één na laatste ronde versnelde Frank”, keek Groen terug. “Ik kon het gaatje dichten en daarmee Micki afschudden. De laatste ronde hebben we nog voor de helft vol doorgereden. Daarna durfde ik het wel op een sprint aan te laten komen. Frank probeerde me nog wel nog los te rijden, maar ik kon in zijn wiel blijven.”

Vlak voor de finish ging Groen Beemer – vorig jaar nog rijdend voor MPL – voorbij. “Op explosiviteit. Had op de streep maar een kleine voorsprong.”

erikgroenvanempelbeemerwimlemmers
Groen aan de leiding, voor Van Empel en Beemer. Foto: Wim Lemmers

Van Eck beste belofte
Achter nummer drie Van Empel kwam Jeroen van Eck, ook van MPL-Specialized, als vierde over de streep. Hij was daarmee de beste belofte van de middag. Van Eck rekende af met Robbert de Nijs (Flexwinkel-Maronne) en zijn teamgenoot Kjell van den Boogert. “Een superrace”, sprak Van Eck opgetogen. “Had niet verwacht zo vroeg in het seizoen al vooraan te rijden. Ik merkte al wel dat deze winter me goed heeft gedaan, maar zo goed had ik niet verwacht.”

Van Eck is een echte sprinter en heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd op de xc-eliminator. “Maar dat hoeft niet te bijten met cross-country”, legde hij uit. “Ik richt me nog steeds op de sprint, maar vooral later in het seizoen zullen de details wat afwijken van de xco-trainingen. Maar, de cross-country loopt gewoon goed. Ik ga dit seizoen ook wat meer races rijden ter voorbereiding op de eliminator.”

Junioren en nieuwelingen
Beste junior van de middag was Erik Boer uit Wolphaartsdijk. Hij werd op het podium vergezeld door Marc Bouwmeester (Loenen) en thuisrijder Bart Pennings. Bij de nieuwelingen ging Mick van Dijke met de zege aan de haal. Hij versloeg Thymen Arensman en Rob Gambon.

Uitslag  Berlicum
Elite-belofte

1 Erik Groen APELDOORN 6
2 Frank Beemer GARDEREN 5
3 Micki van Empel MIDDELRODE 26
4 Jeroen van Eck LEUTH 177
5 Jeroen Boelen DRUNEN 9
6 Pim van der Marel DE LIER 14
7 Robbert de Nijs WARMENHUIZEN 175
8 Kjell van den Boogert MIDDELAAR 170
9 Gerben Mos HAVELTE 23
10 Thom Bonder ASSEN 161

Junior-mannen

1 Erik Boer WOLPHAARTSDIJK 333
2 Marc Bouwmeester LOENEN 305
3 Bart Pennings BERLICUM NB 314
4 Randy de Beus ZEELAND 313
5 Per Wiggers OLDENZAAL 307
6 Marino Noordam DE LIER 321
7 Robbert Wagenmakers ASSEN 310
8 David Nordemann NIJMEGEN 302
9 Sam de Nijs WARMENHUIZEN 339
10 Max van Hoorne NOORDELOOS 329

Nieuwelingen

1 Mick van Dijke WISSENKERKE 411
2 Thymen Arensman DEIL 438
3 Rob Gambon APELDOORN 417
4 Carlo van den Berg DE LIER 424
5 Gijs Pennings BERLICUM NB 443
6 Luca Vreeswijk SOMEREN 444
7 Tim van Dijke WISSENKERKE 410
8 Yorick van Velthoven NAALDWIJK 415
9 Gijs Burger ‘T ZAND NH 413
10 Kyro Geurts OTTERSUM 419