WELLINGTON – Rudi van Houts en José Hermida kunnen na de vijfde etappe in de Absa Cape Epic het podium in de Zuid-Afrikaanse meerdaagse uit hun hoofd zetten. Hermida is nog steeds niet helemaal fit en daardoor kwam het tweetal van Multivan-Merida vandaag als negende binnen op bijna veertien minuten van de opnieuw ongenaakbare winnaars Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy.

Dat Bart Brentjens (Betch.nl-Superior) met zijn Braziliaanse partner Abraao Azevedo afstevent op een podiumplek, dat is duidelijk. Wélke positie dat wordt, dat is nog een groot vraagteken. Het duo is in een bijzonder spannende strijd verwikkeld met het Zuid-Afrikaanse duo Nico Pfitzenmaier en Robert Sim. Opnieuw kwamen de twee teams vandaag in het kielzog van elkaar over de streep. Nu waren het Brentjens en Azevedo die hun tweede etappezege van deze Cape Epic boekten. Ze hebben ook nog steeds de leiding in het algemene klassement met krap anderhalve minuut voorsprong. Weinig speelruimte dus met het oog op de laatste twee ritten.

Herstellen
Van Houts hoopt dat zijn partner de komende dagen nog hersteld. “Het zou mooi zijn als we de laatste etappe nog wat kunnen uitrichten”, zei de Brabander. “Ik voel me nog sterk.”

Hermida_VanHouts
Van Houts en Hermida na de vierde etappe. Foto: Multivan-Merida

Het Multivan-Merida-duo verloor in de rit van vandaag (117 km/2500hm) na 20 kilometer de aansluiting met de grote kopgroep. “Door José’s fysieke gesteldheid moeten we gewoon ons eigen tempo rijden”, stelde Van Houts. “Gelukkig kwamen we na de eerste verzorging de teams van Centurion en JAG samen te zitten. Helaas kunnen we door de negende plek onze podiumambities vergeten.”

Van Houts en Hermida staan wel nog steeds vierde in het klassement, de achterstand op nummer drie Bulls (Karl Platt/Urs Huber is echter meer dan tien minuten. Die voorsprong hebben Sauser en Kulhavy ook op nummer twee Topeak-Ergon (Kristian Hynek/Alban Lakata).

Van Paassen en Janssen
Sanne van Paassen en Jolien Janssen bivakkeren tijdens deze Cape Epic steeds rond plek tien bij de elite-vrouwen. Vandaag werd het duo van Lovechock-Specialized elfde. In het algemene klassement staan ze negende, op bijna zeven uur achterstand van Ariane Kleinhans en Annika Langvad.

Van Paassen en Janssen maken, net als vrijwel iedereen in de gruwelijk zware meerdaagse, veel mee. “We hebben een aantal zware etappes achter de rug”, laat Van Paassen aan Bikesight.nl weten. “De vierde etappe was de langste. Jolien was die dag helaas helemaal op. Ze had geen energie, daardoor moest ik me aanpassen, maar dat hoort bij het rijden als een team. Daardoor wordt het ook slopend voor mij, omdat ik niet mijn eigen ritme kan rijden. Heb zo wat last van mijn knieën gekregen. Een dag later was Jolien gelukkig opgeknapt, maar toen kregen we – net toen het lekker ging – te maken met lekke banden. Heel veel doorns, die we er niet allemaal uit kregen, waardoor we weer opnieuw lek reden. Daardoor hebben we veel tijd verloren. Het wordt nu echt een kwestie van heel blijven en gewoon fietsen.”

Erben!
Erben Wennemars en Rob Harmeling gaan bij de Masters nog steeds lekker. De twee meerdaagse-nieuwelingen finishten opnieuw als veertiende bij de Masters en staan nu zestiende in het algemeen klassement. Wennemars en Harmeling kwamen vandaag tegelijk over de streep met hun landgenoten Danny Bens en John van de Wouw.

Alle uitslagen en klassementen Cape Epic