Na een paar dagen trainen op Tenerife – fietsvakantie van ruim een week – heb ik een paar dingen geconstateerd. Ten eerste: het gaat hier óf omhoog, óf omlaag en als je in die laatste categorie het asfalt verlaat, maak je borst dan maar nat. De ondergrond op dit vulkanische eiland is gruwelijk tricky, met veel losse stenen, grote keien en rotsen. Niet vervelend overigens, als je van technische uitdagingen houdt.

Conclusie twee: mijn nieuwe Ninth Stiffy, de Bikesight.nl redactiebike voor 2015, loodst me zonder problemen overal naar boven en beneden. Al zet ik bergaf wel regelmatig een voetje aan de grond. Vanwege mijn eigen veiligheid én die van mijn fiets.

Die is namelijk van carbon en in zo’n kleur gespoten dat elke beschadiging doodzonde is. Knalroze. Zowel het frame als de voorvork. Met gekleurde bloemetjes. Daarnaast zitten er zwarte wielen met fluoriserende letters van 9thWave in en is hij afgemonteerd met topspul van onder andere Shimano, Crankbrothers, RaceFace, Shannon en Fizik. Het is een fiets die je supermooi vindt of totaal niet. Over the top dus, maar ik hou er wel van. Een ding is zeker: het zorgt voor bekijks. Van een kleuter van drie tot een oud omaatje tot een zakenman in een auto, allemaal kijken ze even op of om. Ook de fietsers die ik hier nu onderweg ben tegengekomen hebben allemaal meteen een mening. De stand mooi – niet mooi is op dit moment 5-3.

ninthstiffy

Zo’n felroze fiets kan eigenlijk alleen maar uit de koker komen van Peter ‘Peer’ Wouters van Peerkes Bikeshop. Peer is een bekende in de marathonwereld. Bekend van zijn eigen stijl, met bijzonder gespoten Rocky Mountains en opvallende bruine kleding. De renners van zijn Peerkes Biketeam rijden al jaren overal hun wedstrijden. De kans dat je er dit jaar ergens een of heel veel meer tegenkomt is groot: liefst 51 renners (and counting) hebben zich inmiddels aan het team verbonden. Een heuse bike-community. Of ik daar zo heel blij mee moet zijn weet ik niet: die gasten (in de volksmond pipo’s) in hun bruine pakjes en accessoires met felle kleurtjes werken bij mij vaak als een rode lap op een stier. Heb mezelf al meerdere keren opgeblazen als ik er tijdens een koers eentje voor me zag rijden.

Goed, terug naar de fiets. Samen met zijn compagnon Guido de Jong heeft Peer Ninth en 9thWave het afgelopen jaar in de markt gezet. 9thWave is een high-end onderdelenmerk dat kwaliteit én uitstraling levert. Je kunt bij dit merk terecht voor simpel zwart, maar ook voor allerlei felle kleuren. Het assortiment van 9thWave zal de komende tijd steeds verder worden uitgebreid met producten die door de twee eigenaren eerst grondig zijn getest. De carbon wielen in de Stiffy zijn in ieder geval super. Licht, supergoed gespaakt en dus retestijf.

Ninth is het exclusieve fietsmerk dat aan 9thWave verbonden is. Het frame is door De Jong samen met de framebouwer uit Taiwan – dezelfde als Willier – ontwikkeld. Geen dertien in dozijn import dus. Zo heeft de fiets een strak sturende geometrie, lopen alleen de versnellingskabels door het frame door (en die van de schijfremmen niet, dat scheelt demonteren en ontluchten) en heeft de bike ook achter een steekas.

Het mooie is echter dat je de fiets zo af kunt monteren én kunt laten spuiten als je wilt. Dat kan in roze met bloemetjes, maar ook in glinsterend groen of matzwart met blauwe accenten. U vraagt, u overlegt en de mannen van Ninth zorgen dat het voor elkaar komt. “Alles is mogelijk”, aldus Peer. “En helemaal niks is te gek.” En neem van mij aan: daar heeft-ie geen woord aan gelogen.

De Ninth Stiffy heeft zijn (of is het meer een haar?) eerste uren op ruig terrein in ieder geval goed doorstaan. Maar daarmee is-ie er nog niet. De komende maanden zal de fiets flink op de proef gesteld worden in onder andere de Hel van Groesbeek, de Alpentour Trophy en de Craft Bike Transalp. Wat de Ninth (en ik) daar allemaal meemaak, dat lees je vanzelfsprekend op Bikesight.nl!

Meer info:

www.peerkesbikeshop.com
www.9thwave.nl

Noot: meer foto’s volgen nog, goede Wifi hebben ze hier op Tenerife nog niet uitgevonden