AIGLE – Op de deze week door de UCI bijgewerkte Olympic Qualification Ranking staat Nederland bij de vrouwen voor het eerst op de zeventiende plek. Dat is precies de positie die minimaal nodig is om één mountainbikester af te mogen vaardigen naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. 

De stijging, Nederland eindigde 2014 als negentiende,  is vooral te danken aan de prestaties van Anne Terpstra op Cyprus en in Spanje. De Nederlands kampioene van het Habitat MTB Team finishte de afgelopen periode als achtste in de  Sunshine Cup en als tweede in de Costa Blanca Bike Race. Daarmee verdiende ze in totaal 150 punten, goed voor een sprong van plek 32 naar 25 op de individuele wereldranglijst. Ook Hielke Elferink (67e op de UCI-ranking) leverde met haar derde positie in de Costa Blanca Bike Race een belangrijke bijdrage aan de twee plekken winst van Nederland.

terpstrakustenbruckcyprus
Terpstra tijdens de Sunshine Cup op Cyprus. Foto: Armin Küstenbrück /EGO-Promotion

Becking nadert Van Houts
Op de individuele ranking bij de mannen blijf Michiel van der Heijden (Scott-Odlo) de beste Nederlander, op plek 12 (dat was 11). Nummer twee Rudi van Houts (Multivan-Merida) zakte van plek 23 naar 28 en wordt nu op de hielen gezeten door Hans Becking. Net als Terpstra pakte de coureur van Betch.nl-Superior flink wat punten op Cyprus en in Spanje. Daardoor klom Becking op van plek 47 naar 38. Van Houts heeft 723 punten, Becking 628.

Drie plekken voor mannen
Bij de mannen handhaaft Nederland zich op de vijfde plek op de ranking voor Olympische kwalificatie. Als dat zo blijft, zijn er straks drie startplekken voor ons land. Overigens wil dat niet zeggen dat er ook zoveel mannen (of vrouwen) naar Brazilië gaan. Deelnemers dienen ook aan de eisen van NOC*NSF te voldoen. Mocht Terpstra daar aan voldoen, dan is ze bij één startplek van Nederland overigens nog niet zeker. Ook alleskunner Marianne Vos wil op de Spelen mee doen aan de mountainbikewedstrijd.

De volledige UCI-Ranking