LEFKARA – Veel toppers testen zich jaarlijks voor het eerst tijdens de Afxentia Stage Race op Cyprus. Ook dit jaar heeft deze vierdaagse wedstrijd, ook wel bekend onder de naam Sunshine Cup, een ijzersterk startveld. Onder andere Olympisch kampioenen Jaroslav Kulhavy en Julie Bresset, alsook wereldkampioenen Pauline Ferrand Prevot en Jolanda Neff staat donderdag in Lefkara aan de start.

Ook het Nederlandse Betch.nl-Superior team (met Jeroen Boelen en Hans Becking) is compleet aanwezig op Cyprus. Daarnaast staan ook Milan Vader en Wiebe Scholten (KNWU Team MTB), Anne Terpstra (Habitat) en junior Sven Burger (Merida-Bassa) op de voorlopige startlijst, die Bikesight.nl van de organisatie heeft mogen ontvangen.

men
Beelden van de derde dag van de Afxentia Stage Race, vorig jaar. Foto: Marius Maasewerd/EGO Promotion

Kulhavy bereidt zich voor op de Cape Epic. “Er zijn veel UCI-punten te verdienen  en er is altijd veel tegenstand. En ik hou van de geweldige trails tijdens deze wedstrijd”, vertelt de Tsjech in een persbericht van de organisatie. Kulhavy krijgt onder andere concurrentie van de Zwitser Fabian Giger, zijn landgenoot Jan Skarnitzl en de Duitser Manuel Fumic.

Bij de vrouwen zou Marianne Vos meedoen, maar vanwege haar blessure heeft de Nederlandse alleskunner afgezegd. Dat neemt niet weg dat er nog steeds een bijzonder sterk startveld is bij de vrouwen. Naast de hierboven genoemde namen doen ook dames als Blaza Klemencic (van het Nederlandse Habitat), Annika Langvad, Kathrin Stirnemann, Gunn-Rita Dahle-Flesjaa en het Betch.nl-duo Margot Moschetti en Yana Belomoina mee.

“Dat zoveel geweldige sporters naar Cyprus komen om te racen en te trainen is geweldig”, zegt Mike Hadjioannou namens de organisatie. “Dat er atleten uit 28 landen deze kant op komen, daar zijn we heel erg trots op.”

Programma Afxentia Stage Race

  • Donderdag 26 februari: Tijdrit (5,7 kilometer)
  • Vrijdag 27 februari: Lefkara-Lefkara (55 kilometer)
  • Zaterdag 28 februari: Lythrodontas-Lythrodontas (44,9 kilometer)
  • Zondag 1 maart: Cross-Country Mantra tou Kampiou