ROCKANJE – Ronan van Zandbeek heeft zijn sterke strandseizoen opgefleurd met een nieuwe zege. De coureur won zondag de Farm Frites Strandrace in Rockanje, zijn derde overwinning van het jaar. Van Zandbeek werd op het podium van de 40 kilometer lange wedstrijd vergezeld door Ike Groen (tweede) en Koen Vermeltfoort (derde), beide zijn teamgenoten bij wegformatie De Rijcke.

Van Zandbeek was na afloop erg blij met zijn zege. “Het liep erg goed”, vertelt hij. “Het was eindelijk weer eens een parcours dat niet simpel van a naar b en weer terug liep, maar ook een paar lekkere slopende lussen door los zand en door de duinen bevatte. Daar hou ik wel van.”

En het ligt Van Zandbeek ook. Bij de eerste passage door de duinen reed Van Zandbeek met Vermeltfoort weg bij de rest van het veld. “Erik Dekker en Richard Jansen (Nederlands kampioen, red.) en even later ook Ike Groen sloten later aan,” kijkt de 26-jarige coureur uit Schijndel verder terug.

Het vijftal had echter wind tegen en daardoor vond een grote groep de aansluiting. Van Zandbeek koos nog een keer het hazepad en kreeg nu alleen Groen en Jansen mee. Die laatste reed in een stuk duinen zijn ketting kapot, waardoor Van Zandbeek en Groen met zijn tweeën overbleven. “We reden een strak tempo. Ike was op de stukken met tegenwind sterker en ik in de duinen. We bleven mooi bij elkaar en besloten  om er voor te gaan sprinten. In die sprint koos ik een iets betere lijn, waardoor ik won.”

zandbeekgroenstrandraceRockanjejohntalen
Groen op kop voor Van Zandbeek in een van de duinenpassages in Rockanje. Foto: John Talen

Bij de vrouwen ging de zege naar Van Zandbeeks vriendin Pauliena Rooijakkers, voor de Nederlands kampioene al weer de achtste zege van dit seizoen. Ze liet Alieke Hoogenboom en Tanja Ites ruim achter zich.

Alle uitslagen Strandrace Rockanje