Het jaar 2014 was een bewogen jaar voor de Nederlandse mountainbikesport, met hoge pieken en diepe dalen. We kijken in het Bikesight.nl Mountainbike Jaaroverzicht nog een keer terug op de belangrijkste gebeurtenissen.

Januari
Frank Beemer is de eerste mountainbiker die in 2014 een overwinning boekt. De mountainbiker van MPL-Specialized schrijft begin januari in Harderwijk de derde manche in de Veluwse Wintercompetitie op zijn naam. Ook Jurrien Pelsinger (ICW-Noord) en Edwin Arts (Fietssportief.nl Cup) zijn in het openingsweekend succesvol. De eerste strandrace van het seizoen, Egmond-Pier-Egmond, wordt een prooi voor wegrenner Sebastian Langeveld. Hij blijft onder loodzware omstandigheden Bram Rood en Kevin van Hoovels voor.  Ook indoor wordt er gefietst: Dennis Ebert wint in de Zeelandhallen in Goes een sprintrace. Ondertussen gaat het erg hard met de inschrijvingen van de vernieuwde Hel van Groesbeek (binnen twee dagen vol) en de MBC Cyclo Midden-Nederland, maar aan de andere kant is er ook minder nieuws: de Stichting van Bergrace geeft aan te stoppen met het organiseren van mountainbikeraces. Aan het einde van de maand sluiten Danny Sleeckx en Birgit Lavrijssen de TMZ-wintercompetitie in stijl af. Ze winnen in Ouddorp ook de slotwedstrijd van de Zeeuwse serie, net als een groot deel van de overige manches.

bergrace
De karakteristieke tent van de Bergraces. In 2014 keerden ze in het mtb-circuit niet terug.

Februari
De wegrenner (en onervaren beachbiker) Jasper Ockeloen wordt tijdens Dijk tot Dijkrace in Petten de eerste Nederlands kampioen Strandracen ooit. Hij finisht in de sprint van een omvangrijke kopgroep voor Jeroen Boelen en Bram Imming. Bij de vrouwen is Pauliena Rooijakkers de beste.  Aan de andere kant van Nederland, in het Noord-Brabantse Overloon, troont Leon Crienen zich voor de tiende keer op rij tot winnaar van de Fietssportief.nl Cup, een Limburg/Brabantse winterserie. Met een één-twee-drie-viertje is MPL Specialized oppermachtig tijdens de vierde race van de Veluwse Wintercompetitie. Winnaar wordt opnieuw Frank Beemer, die ook het eindklassement op zijn naam schrijft.  In het noorden van het land is in de Wintercompetitie Havelte-Steenwijk Thom Bonder de beste, dankzij een zege in de laatste race. Op het sponsorvlak doet Superior-Brentjens goede zaken: het team van Bart Brentjens strikt vergelijkingswebsite Betch.nl als nieuwe naamsponsor.

Ockeloen met Boelen in zijn wiel op weg naar de Nederlandse strandrace-titel. Foto: Wim Lemmers.

Maart
In de eerste internationale krachtmeting van het seizoen, de Cyprus Sunshine Cup, doen Rudi van Houts en Michiel van der Heijden meteen prima zaken.  Van der Heijden wordt tiende in het eindklassement van de meerdaagse, Van Houts zelfs zevende. Bij de vrouwen is Anne Terpstra met een vijftiende plek de beste Nederlandse. Een weekend later doen Van Houts en Van der Heijden het in het tweede wedstrijdweekend op Cyprus nog een tandje beter: ze worden vierde en zesde. De eerste editie van de Lotto KNWU Strandracecompetitie kent tegelijkertijd een uiterst spannend slot. Bij de mannen wordt Sven Broekaart de verrassende winnaar: hij maakte in de laatste race in Castricum acht punten goed op klassementsleider Ramses Bekkenk. Bij de vrouwen is Alieke Hoogenboom de eerste winnares van het nieuwe regelmatigheidsklassement.  Het nationale mountainbikeseizoen start in Berlicum. Daar toont Frank Beemer zich de sterkste bij de elite-mannen, voor Jeroen Boelen en Rens de Bruijn. Anne Terpstra wint bij de elite-vrouwen. Ze blijft Petra Mermans en Anneke Beerten voor. Grote afwezigen tijdens het openingsweekend zijn de talenten van het KNWU Team MTB. Zij moeten de race laten schieten, omdat op trainingskamp in Spanje al hun fietsen zijn gestolen. Aan de andere kant van de wereld heeft Rudi van Houts een fantastische start van de Cape Epic: samen met zijn partner José Hermida schrijft hij de proloog van de Zuid-Afrikaanse meerdaagse op zijn naam.  Het duo finisht de Cape Epic overigens niet, vanwege een valpartij van Van Houts. Bart Brentjens haalt de finish wel, en hoe: hij wint met zijn Braziliaanse teamgenoot Abraao Azevedo het eindklassement  bij de Masters. Ondertussen boekt ook Michiel van der Heijden zijn eerste zege van het seizoen: hij wint in Engeland een race in de British Cross-Country Series.

frankbeemerberlicumwimlemmers
Beemer wint in Berlicum de eerste nationale xc-race van het seizoen. Foto: Wim Lemmers

April
De opvallendste prestatie in de UCI-race in het Italiaanse Nalles komt op naam van Jeroen van Eck. In de finale van de XC-eliminator lijkt de mountainbiker van MPL-Specialized op weg naar de zege, als hij door een botsing met Daniel Federspiel ten val komt.  Winnaar van de eerste Hel van Groesbeek wordt Hans Becking. Hij lost na een pittige strijd Bas Peters (tweede) en Jeroen Boelen (derde). Beste vrouw in de 105 kilometer lange wedstrijd is Mirre Stallen. Tijdens de wedstrijd, openingsrace van de SforZ MTB Marathoncup, wordt ook de eerste BOVelo Bikesight.nl Bergprijs verreden. Liwald Doornbos toont zich de sterkste in dit op Strava-gebasseerde klassement. Marianne Vos rijdt in 2014 amper op de mountainbike, maar ze wint in de VS wel de Short Race én de XC-race van de Sea Otter Classic. Iets langer onderweg is Jean Biermans. Hij heeft veertien uur en driekwartier nodig voor de 360 kilometer en 5500 hoogtemeters van de Zuid-Afrikaanse 36One MTB Challenge. Hij schrijft de ‘langste marathon ter wereld’ daarmee op zijn naam. In hetzelfde land (Pietermaritzburg) zijn Rudi van Houts en Michiel van der Heijden de enige Nederlanders die aan de start staat van de eerste World Cup van het seizoen. Van der Heijden wordt tweede bij de beloftes (en is daar niet helemaal tevreden mee), Van Houts achttiende bij de elites. In de daaropvolgende manche in het Australische Cairns kan Van Houts vanwege een hersenschudding niet starten. Van der Heijden haalt opnieuw het podium: hij finisht als derde. In Nieuwkuijk zijn Anne Terpstra en de Belg Bart de Vocht de beste in de tweede nationale race van het seizoen. Een week later, in   Havelte, boekt belofterenner Robbert de Nijs zijn eerste zege bij de elites. Hij blijft Frank Beemer en Jeroen Boelen voor. Bij de vrouwen verslaat Laura Turpijn Mirre Stallen na een spannende race.

doornbosbovelo
Liwald Doornbos wordt de eerste winnaar van de BOVelo Bikesight Bergprijs. Zoals te zien is hij erg trots op zijn prijs.

Mei
De tweede wedstrijd in de SforZ MTB Marathoncup in het Duitse Saalhausen wordt een modderballet. Bram Rood wint, voor zijn teamgenoot Ramses Bekkenk, die – op z’n binnenblad – toch nog tweede wordt. Na het NK Strandracen is er op het Papendal Bike Event in Arnhem een nieuwe primeur: het eerste NK Eliminator. Het zijn Lehvi Braam (voor  Jeroen van Eck en Dave van der Kooij) en Anne Terpstra (een paar centimeter voor Anneke Beerten) die er met de gouden medailles vandoor gaan.  In de Bundesliga in Heubach laat Michiel van der Heijden zien dat hij ook tussen de elite-wereldtop zijn mannetje staat. In een ijzersterk veld word de mountainbiker uit Drunen knap zevende. Na een lange blessureperiode keert ook Rudi van Houts terug in het wedstrijdcircuit, hij wordt negende. Bij de beloftes rijdt Robbert de Nijs sterk: hij finisht als zesde. De eerste Europese wereldbeker in het Tsjechische Nove Mesto levert Nederland twee podiumplekken op: Van der Heijden pakt goud bij de beloftes, Milan Vader brons in de Junior Series. Bij de elite (mannen en vrouwen) lukt het geen enkele Nederlander om in de top veertig te finishen. In het Duitse Albstadt verrast Nederlands kampioene Anne Terpstra met een finaleplek in de XC-eliminator. Ze wordt daarin vierde, in de XCO wordt ze 24e. Ook de elite-mannen verbeteren zich flink ten opzichte van een week eerder:  Rudi van Houts wordt 22e, Frank Beemer 34e en Hans Becking 55e. Bij de beloftes eindigt Michiel van der Heijden voor de vierde keer op rij op het podium. Achter zijn rivaal Jordan Sarrou eindigt hij nu als tweede.

ceremony_Terpstra_Engen_Stirnemann_Indergand_BoeJacobsen
Anne Terpstra wordt in Albstadt vierde in de World Cup XCE. Foto: Marius Maasewerdt-EGO Promotion

Juni
Jeroen Boelen bekroont een sterk nationaal seizoen met een zege in de MTB Cup in Heeswijk. De kersverse vader rekent af met Matthijs Eversdijk en Dave van der Kooij. Bij de vrouwen gaat een ervaren renster met de zege aan de haal. De 47-jarige reza Hormes-Ravenstijn finisht voor Laura Turpijn en Nicoletta de Jager. Op het EK openen Jeroen van Eck en Anne Terpstra prima in de eliminator. Van Eck haalt de finale – wordt door krap vierde – en Terpstra verliest in de kleine finale de sprint van Jolanda Neff (zesde). In de cross-country pakt Milan Vader een knappe bronzen medaille. Michiel van der Heijden doet het nog een stapje beter: hij grijpt achter zijn rivaal Jordan Sarrou de zilveren medaille. De overige Nederlanders (Terpstra, junior Roel van der Stegen en belofte-vrouw Annefleur Kalvenhaar) komen niet in de buurt van de top tien. Rudi van Houts stapt af. Nationaal is Robbert de Nijs voor de tweede keer de sterkste. Hij wint in Assen voor Erik Groen en Jeroen Boelen. Bij de vrouwen eist de ervaren Laura Turpijn de zege voor zich op. Een kleine greep uit overige winnaars van deze maand: Bram Rood (GP Groot), Jos Engelen (Bikefestival Brabant), Karen Brouwer (Beskidy MTB Trophy) en Rob van der Werf (Sforz Marathoncupwedstrijd in Amerongen).  De eerste MTB Trophy Sittard-Geleen, op een parcours rondom het klooster Watersley, wordt verrassend gewonnen door veldrijder (en ex-mountainbiker) Niels Wubben. Hij profiteert in de modderige omstandigheden van zijn cross-ervaring en blijft De Nijs en Erik Groen voor. De jonge Annemarie Worst boekt een knappe overwinning bij de vrouwen. Ze laat Turpijn en Britt van den Boogert achter zich.

Milan Vader pakt brons op het EK in Sankt Wendel.

 Juli
Michiel van der Heidjen en de Belgische Githa Michiels winnen de Topcompetitie in Landgraaf. Maar juli is toch vooral de maand van het NK. En wie NK zegt, zegt Michiel van der Heijden. Het grootste mtb-talent van Nederland flikt het in Noorbeek opnieuw: hij wordt bij elites Nederlands kampioen. Zijn twaalfde titel op rij. Achter Van der Heijden pakt  Wubben onverwachts het zilver, voor Hans Becking. Na een knappe bliksemstart van Britt van den Boogert wordt Anne Terpstra Nederlands kampioen bij de vrouwen. Ze wordt op het podium geflankeerd door Annemarie Worst en Laura Turpijn. De overige titels zijn voor Thijs Zuurbier (beloftes),  Tom Hoekman (amateurs), Christian de Graaff (masters 30+), Jan Weevers (masters 40+), Joris Nieuwenhuis (junioren), Jens Dekker (nieuwelingen), Marlo Koevoet (junior-vrouwen) en Julia Boschker (nieuweling-meisjes). Ondertussen gaat het er heftig aan toe in de Alpen. De Montafon M3-marathon in het Oostenrijkse Schruns wordt vanwege het noodweer stilgelegd en in een groot aantal etappes van de Craft Bike Transalp krijgen de deelnemers het zwaar te verduren. In de zevendaagse zijn Bram Rood en Stefan Vreugdenhil op de veertiende plek de beste Nederlanders. Na zijn blessures klimt Rudi van Houts langzaam uit het dal. Hij laat in de Copa Catalana, op het WK-circuit van 2015, met een tweede plek zien dat hij het mountainbiken nog niet verleerd is. De 24-uursplannen van Ramses Bekkenk eindigen in een teleurstelling: hij haalt bij Rad-am-Ring de finish niet.  Zijn teamgenoot Karen Brouwer schrijft de Saarschleifen Bikemarathon op haar naam.

vanderheijenwubbenbeckingnoorbeekmpl
Het elite-podium op het NK: Wubben, Van der Heijden en Becking.

Augustus
In de Poolse Sudety Challenge is de eindzege voor Laura Turpijn. Voor Jeroen van Eck kan de maand augustus niet slechter beginnen. Hij mist bij de World Cup in het Canadese Mont-Sainte-Anne de inschrijving voor de XC-eliminator en mag daardoor niet starten. Een paar dagen later zit het hem in de belofterace ook niet mee: hij rijdt lek en valt uit. In die wedstrijd boekt Michiel van der Heijden zijn tweede wereldbekerzege van het seizoen. Achter hem wordt Kjell van den Boogert 24e. Bij de belofte-vrouwen wordt zijn zus Britt vijftiende, Annefleur Kalvenhaar 23e. Rudi van Houts komt meer en meer in vorm en haalt bij de elites net de top twintig niet. Hans Becking maakt in dezelfde race een sterke opmars richting de top dertig, maar zakt uiteindelijk weer terug. Hij wordt 63e.  Een week later in het Amerikaanse Windham staat Van Eck wél aan de start van de eliminator. Hij kwalificeert zich als vierde en wordt zevende. Michiel van der Heijden kan zijn kunstje van Mont-Sainte-Anne niet herhalen, hij wordt ‘slechts’ vijfde. Annefleur Kalvenhaar rijdt een sterke race bij de beloftes, waarin ze twaalfde wordt. Rudi van Houts en Hans Becking verbeteren zich ook ten op zichte van een week eerder: ze finishen respectievelijk als 14e en 37e.  In Nederland wordt de eerste Veldslag om Norg een prooi voor ‘local’ Stefan Krol. Sanne van Paassen en Hielke Elferink strijden om de etappezeges in de Trans Schwarzwald, waar Elferink uiteindelijk het eindklassement wint. Frank Beemer (zevende in Oz-en-Oisans) en Hans Becking (derde in Malmedy) laten zien goed in vorm te zijn, en verdienen daarmee een plaats in de selectie van bondscoach Tim Heemskerk, die een verrassend grote selectie meeneemt naar het WK in het Noorse Hafjell. Karen Brouwer toont zich opnieuw een sterke marathonbiker: ze is dankzij een parcoursrecord de beste in het Duitse Grafschaft, en is ook de beste in Zierenberg. Op de Olympische Jeugdspelen in Nanjing pakt mountainbiker Wiebe Scholten met zijn teamgenoot Niek Kimmann een bronzen plak op het wielren-onderdeel.

Maar dan slaat het noodlot toe. Tijdens de kwalificaties voor de XC-eliminator van de World Cup in het Franse Méribel schat Annefleur Kalvenhaar (20) een brug verkeerd in. Ze gaat onderuit en komt volledig verkeerd terecht. Ze overleeft haar ongelukkige val niet. De mountainbikewereld is in rouw om het verlies van een van de grootste talenten van Nederland. 

——————————————————–

kalvenhaar
Annefleur Kalvenhaar *1994 – † 2014

—————————————————————-

Sport is op sommige momenten echter heel hard: de wereldbeker gaat gewoon door. Veel deelnemers starten met een bloem op het stuurbord, om Kalvenhaar te eren. Van der Heijden eindigt opnieuw op het podium, maar moet het eindklassement aan de Fransman Jordan Sarrou laten. Ook Van Houts (19e) rijdt een degelijke race.  In Nederland pakt Micki van Empel in Middelrode de enige echte officieuze wereldtitel streetrace. De race wordt voorafgegaan aan een minuut stilte ter nagedachtenis aan Kalvenhaar. In de topcompetitierace in Zoetermeer boekt Britt van den Boogert een week later een emotionele zege – haar eerste – bij de elites. Ze draagt haar overwinning op aan Kalvenhaar, haar generatiegenote. Bij de mannen is Rudi van Houts de beste.

September
Gosse van der Meer grijpt in een modderig Betzdorf de zege in een manche van de NRW-cup. Voorzover dat lukt na het overlijden van Annefleur Kalvenhaar richt de Nederlandse selectie zich op het WK in Hafjell. In de eliminator stranden Jeroen van Eck en Anne Terpstra voortijdig. De Team Relay verloopt voor Nederland prima. Met Rudi van Houts, Joris Nieuwenhuis, Anne Terpstra en Michiel van der Heijden in de gelederen wordt Nederland – ondanks een lekke band van Van Houts – achtste. Marlo Koevoet (junior-vrouwen) bijt in de cross-country het spits af met een twintigste plek. Op dezelfde dag rijdt Milan Vader bijzonder sterk bij de junior-mannen. De coureur van KNWU Team MTB heeft lang zicht op het podium, maar moet genoegen nemen met de vierde positie. Een dag later hebben belofterensters Annemarie Worst en Britt van den Boogert het – begrijpelijk – moeilijk. Ze halen de top twintig niet. Niet lang daarna schenkt Michiel van der Heijden Nederland een prachtig cadeau. Hij wordt voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen, nu bij de beloftes. Van der Heijden komt solo over de streep, met een halve minuut voorsprong op zijn eeuwige rivaal Jordan Sarrou. Bij de elite-vrouwen is Anne Terpstra niet tevreden met haar  41e plek. Bij de elite-mannen rijden de Nederlanders wel naar behoren. Rudi van Houts (14e), Hans Becking (30e) en Frank Beemer (32e) sprokkelen belangrijke punten voor de UCI-wereldranglijst, op weg naar de Spelen van Rio. Michiel van der Heijden wil niet lang na het WK zijn regenboogtrui graag tonen en start daarom in de Bundesliga in Bad Salzdetfurth bij de beloftes. Hij stelt niet teleur en wint. In de Duitse Vulkanbike wordt de laatste race van de Sforz MTB Marathoncup verreden. Bart Classens en Jolien Janssen tonen zich de beste in het eindklassement op de lange afstand. Op de korte afstand is de eindzege voor Nick van den Heuvel en Monique Zeldenrust. Bij de Topcompetitiewedstrijd in Apeldoorn moet Michiel van der Heijden zijn meerdere erkennen in de Belg Jonas de Backer. Niet lang na haar zege in de Epic Israël wint Anne Terpstra in Apeldoorn haar thuiswedstrijd. In deze maand zijn er verder overwinningen te noteren voor onder andere Laura Turpijn (Wallonia Cup Eupen), Stefan Vreugdenhil en  Martin Schuttert (11steden Marathon), Frank Beemer en Marlo Koevoet (Twents Kampioenschap), Ramses Bekkenk (Callantsoog on Wheels) en Erik Groen (3-uursrace Steenwijk).  In het laatste weekend van september wordt er een old-skool strijd geleverd tussen Rudi van Houts en Bart Brentjens tijdens de 6-uursrace van de Gulbergen24. Van Houts heeft in de laatste ronde de langste adem.

vanderheijdenhafjelltruiandresdobslaff
Wereldkampioen Michiel van der Heijden. Foto: Andreas Dobslaff-EGO Promotion

Oktober
De maand begint met slecht nieuws van het teamfront: Cube-Nutswerk maakt bekend dat de ploeg het einde van het jaar ophoudt te bestaan. Tijdens de vierde nationale titelstrijd van het jaar, het NK Marathons tijdens de Bart Brentjens Challenge, worden de deelnemers overvallen door een gruwelijk modderig parcours, terwijl mooi weer voorspeld is. Het is marathonman Bram Rood die de kroon op zijn werk zet, voor Ronan van Zandbeek, Rob van der Werf én Lars Boom. Bij de vrouwen prolongeert Hielke Elferink haar titel, door Jolien Janssen en Anne Terpstra voor te blijven. In de overige categorieën staan Thijs Zuurbier (beloftes, hij pakt de dubbel) Maarten Janssen (amateurs), Nick van den Heuvel (masters 30+) en – voor de vierde keer op rij – Wil Baselmans (masters 40+) op het hoogste treedje van het podium.  Een week later is Jeroen Boelen de beste in de Hondsrug Classic, de traditionele seizoensafsluiter die zijn rentree maakt op de kalender. Tegelijkertijd  starten ook de eerste wintercompetities weer: de openingsmanches van de Rabo Top Noord-Holland, Jos Feron Cup en de TMZ Wintercompetitie zijn een prooi voor respectievelijk Thijs Zuurbier, Rens de Bruijn en Pim van de Swaluw. In de Brasil Ride flikken Hans Becking en zijn partner Jiri Novak het onmogelijke. Ze komen terug uit geslagen positie en schrijven, mede door winst in de laatste etappe, het eindklassement van de prestigieuze meerdaagse op hun naam. Dat doet Bart Brentjens (met Abraao Azevedo) ook bij de Masters. Aan de andere kant van de wereld wint Ramses Bekkenk de slotetappe van de Crocodile Trophy, maar in het eindklassement eindigt de marathonbiker net buiten de top drie. Zelfs tijdens de fietsbeurs Bikemotion wordt er nog gekoers: de slotmanche van de City Mountainbike wordt een prooi voor de Belgische wereldkampioen Fabrice Mels. De eindzege in de spectaculaire wedstrijdserie is voor de Duitser Andy Eyring, Lehvi Braam wordt tweede, Jeroen van Eck derde. De maand eindigt zoals hij begonnen is: met droevig nieuws op teamgebied. Teambaas Jan ten Tusscher moet vanwege het terugtrekken van sponsor Giant de stekker trekken uit het Giant XC Pro Team – de ploeg van onder andere Michiel van der Heijden.

bramroodkopgroepnkmarathonbaspeters
De kopgroep van het verregende NK Marathon, met links Bram Rood.

November
Inmiddels zijn ook de winterseries ICW-Noord (zege Stefan van Bolhuis) en Jan van Arckel (zege Kelvin van den Dool) van start gegaan. Daarnaast barst het strandseizoen los met Hoek van Holland-Den Helde, de openingswedstrijd van de Lotto KNWU Strandraces. Aan het einde van ‘s werelds langste strandrace strijden twee verrassende coureurs voor de zege: de Belg Maarten Himpens klopt wielerjournalist Thijs Zonneveld in de eindsprint. Ondertussen is er mooi nieuws op wedstrijdgebied: de Benelux-Cup keert in 2015 terug op de kalender. Aan het einde van de maand is Bram Rood de slimste tijdens de tweede Lotto KNWU Strandrace van het seizoen. Hij neemt op Texel een slimme lijn bij de finish en blijft zo Ronan van Zandbeek en Robbert de Nijs voor. Michiel van der Heijden is genomineerd voor de Gerrit Schulte Trofee voor Wielrenner van het jaar, maar wint de prijs – ondanks fanatiek stemgedrag van de lezers van Bikesight – niet. Wel is er op het nationale wielergala een prachtige en verdiende oeuvreprijs voor Bart Brentjens.

hoekvanhollandkopgroep
Strandracen in optima forma: de omvangrijke kopgroep van Hoek van Holland-Den Helder.

December
De bekende winterseries gaan gestaag door. Stefan van Bolhuis (ICW-Noord), Kelvin van den Dool (Jan van Arckel),Danny Sleeckx (TMZ) en Edwin Arts (Jos Feron Cup) rijgen de zeges aaneen. Ook de Veluwse Wintercompetitie gaat van start en dat levert overwinningen op voor Matthijs Wagenaar en Marlo Koevoet. Thijs Zonneveld laat intussen zien dat hij in het strandracecircuit een echte topper is geworden. Hij wint in Noordwijk de derde Lotto KNWU Strandrace (voor Ronan van Zandbeek en Stefan Vreugdenhil) en grijpt daarmee de leiderstrui in de wedstrijdserie. Bij de vrouwen staat op Pauliena Rooijakkers aan de leiding. Opnieuw maakt Michiel van der Heijden kans op een award. Op het NOCNSF Sportgala troeft aanstaand Formule 1-coureur Max Verstappen hem echter af in de strijd om de Young Talent Award. Aan het einde van de maand is het eindelijk raak voor de Brabander: hij krijgt uit handen van Bart Brentjens de MTB Award bij de elite-heren. In Sittard, waar op indrukwekkende wijze wordt stilgestaan bij het overlijden van Annefleur Kalvenhaar, zijn de overige prijzen voor Anne Terpstra (elite-vrouwen), Milan Vader (talent-mannen) en Marlo Koevoet (talent-vrouwen).

awardsvanderheijden039366_irmo_keizer
Van der Heijden met de MTB-Award. Foto: Irmo Keizer