HOOFDDORP – Een eerste plek in de scratch en de sprint en een derde plaats in de afvalrace: Cees Snoek was afgelopen zaterdag de grote man tijdens de eerste Schwalbe Drafbike. De Amsterdammer won dankzij zijn prestaties het Omnium, het overall-klassement van de drie onderdelen van het evenement dat op de renbaan van Hoofddorp werd verreden. Achter Snoek stonden ook Henry Kes (3e, 5e, 4e) en Frank Molenaar (6e, 4e, 5e) op het podium.

ceessnoekdrafbiketonvanhaastregt
Cees Snoek tijdens de Schwalbe Drafbike. Foto: Ton van Haastregt

Mountainbiken, strandracen, veldrijden, wielrennen, baanrennen: de Schwalbe Drafbike is een wedstrijd waar zo’n beetje alle onderdelen van de fietssport samenkomen: op de zanderige drafbaan worden een aantal traditionele onderdelen van een baanwedstrijd gereden. In de scratch (een race over 30 kilometer + 1 ronde) bleef Snoek Frits van Lieshout en Kes nipt voor.

In de sprint (een tijdrit over één ronde) ging Snoek rond met een gemiddelde snelheid van 38,528 kilometer per uur. Hij had daarmee een voorsprong van 0,154 seconden op Selmar Pigge en 0,534 op Vincent Spierings.

noortvanderplas
Pascal Noort (links) en Arjan van der Plas pakten een ronde voorsprong tijdens de afvalkoers.

In de afvalkoers was er een mooie stunt van Arjan van der Plas en Pascal Noort: zij pakten met zijn tweeën een ronde voorsprong op de rest van het veld. Uiteindelijk was het Van der Plas die het langs mocht blijven rijden, voor Noort.

Mark Schepp was duidelijk de beste in de funklasse. Hij begon de dag met een tweede plaats in de scratch en won vervolgens zowel de sprint als de afvalrace. Tweede werd Jeroen Oude Veldhuis en derde Tony Bredewold. In de topklasse reed overigens ook een vrouw mee: Alieke Hoogenboom. Zij werd in veld van 32 renners verdienstelijk 27e.

“Het ging allemaal erg goed”, liet Jeroen van der Vossen, een van de organisatoren van de Schwalbe Drafbike, weten. “Er is de afgelopen week veel regen gevallen, maar we hadden de baan de dag ervoor nog laten slepen. Sommige stukken waren nog nat, maar die werden gedurende dag gelukkig steeds droger.”

Alle uitslagen van de Schwalbe Drafbike zijn hier te bekijken. Hieronder ook nog een filmpje van de wedstrijd.