EIJSDEN – Eén ding is zeker: de rood-wit-blauwe trui die Bram Rood gisteren verdiende door op het NK mountainbike marathon in Eijsden Ronan van Zandbeek (zilver) en Rob van der Werf (brons) voor te biljven, die zal volgend jaar veel te zien zijn in marathons in Europa. Met de 30-jarige mountainbiker uit Heerhugowaard won er een marathonbiker pur sang. En voor die ‘mannen van de lange adem’ is er bijna geen mooiere prijs dan het pakken van de Nederlandse titel.”Dit is wel de kroon op mijn werk”, sprak de renner van KMC-Koga-Mitsubishi na de 110 kilometer lange Bart Brentjens Challenge. “Echt mijn mooiste overwinning. Hier doe je het allemaal voor. Een jaar in die trui rijden. Prachtig.”

bramroodkogapodiumnkmarathon
Van Zandbeek, Rood en Van der Werf op het podium van het NK. Foto: KMC-Koga

Rood werd in 2o11 al eens tweede en stond met maar een doel aan de start: winnen. “Het plan was om me de eerste vijftig kilometer gedeisd te houden”, blikt hij terug. “Dat heb ik ook gedaan. Heb echt heel weinig op kop gereden. Er bleef daardoor wel een grote groep van een man of tien bij elkaar. Ik heb bij de tweede verzorging een windjackie aangepakt. Dat was ook een goede zet. Ik kreeg het daardoor meteen een stuk warmer. Daardoor bespaar je toch energie.”

Hij haalt de race verder terug in zijn gedachte.”Op een gegeven moment kwam Ramses (Bekkenk, zijn teamgenoot, red.) terug en die reed in een strak tempo de Keutenberg op. Toen brak het en bovenop heb ik doorgetrokken. Toen waren we nog met zes man over. Op dat moment voelde ik me echt nog perfect.” Ongeveer tien kilometer later gooide Rood voor het eerst het lont in het kruitvat. Op de Bemelerberg (kilometer 82) reed hij samen met Bas Peters weg. Vijf kilometer later werden ze weer teruggepakt. “Dat was jammer, maar toen wist ik wel dat ik een kans maakte om te winnen.”

bramroodkopgroepnkmarathonbaspeters
De uitgedunde kopgroep, met Peters op kop. Achter hem Rood (links), Bekkenk (rechts). Ook nog te zien Lars Boom en Van Zandbeek. Foto: KMC-Koga

Op een van de laatste beklimmingen demarreerde Robby de Bock. Rood sprong met de Belg mee. “Tja, een Belg en een Nederlander samen. De afspraak was er meteen: hij de winst in de Challenge, ik het NK. Op de campingklim (de lastige laatste beklimming van de dag, red.) moest ik hem echter laten gaan. Daarna hoef je eigenlijk alleen nog maar naar beneden en wat vals plat. Maar dat deed echt nog zeer. Dat was niet heel fijn naar de finish touren. Ook omdat ik Van Zandbeek nog achter me zag rijden en ik wist: die gozer kan hard rijden op het vlakken. Op een gegeven moment zag ik hem niet meer en dan weet je dat het binnen is. En dat is natuurlijk wel heel mooi.”

Finishfoto
De titel is binnen: ontlading bij Rood in de finishstraat in Eijsden. Foto: Bart Brentjens Challenge.

Uitslag NK Mountainbike Marathon Elite
1. Bram Rood
2. Ronan van Zandbeek
3. Rob van der Werf
4. Lars Boom
5. Bas Peters
6. Ramses Bekkenk
7. Jeroen Boelen
8. Niels Boon
9. Gerben Mos
10. Pim van der Marel