HAFJELL – Hoe verloopt het duel tussen Michiel van der Heijden en de Fransman Jordan Sarrou, en lukt het onze landgenoot om voor de derde keer op een WK een medaille te bemachtigen? Hoe houdt Jeroen van Eck zich staande tussen wereldtoppers als Fabrice Mels, Paul van der Ploeg en Andres Soto en kan hij net als op het EK de finale van de XC-eliminator halen? En heeft Rudi van Houts zijn vorm dusdanig aangescherpt dat hij een top tien plek kan bemachtigen? Zo maar wat vragen, waar we deze week tijdens het WK mountainbike in Hafjell antwoord op gaan krijgen. Vanaf dinsdagmiddag is het bal op het parcours in het Noorse dorp geopend.

hafjelllogoBondscoach Tim Heemskerk is in Noorwegen met een selectie van twaalf mountainbikers: Naast Van der Heijden, Van Eck en Van Houts zijn dat Frank Beemer, Hans Becking, Anne Terpstra, Annemarie Worst, Britt van den Boogert, Joris Nieuwenhuis, Milan Vader, Marlo Koevoet en trailer Rick Koekoek.  In dat lijstje natuurlijk een groot gemis: Annefleur Kalvenhaar. Het bij de World Cup in Méribel omgekomen mountainbiketalent zal er echter in gedachte van de Nederlandse selectie bij zijn. Deze maandag werd ze in Wierden begraven, een aantal mountainbikers reisde daardoor iets later af naar Noorwegen.

Iedereen zal het erover eens zijn dat Michiel van der Heijden Nederlands grootste kanshebber op eremetaal is. Hij won vorig jaar brons in Pietermaritzburg en werd in 2010 wereldkampioen bij de junioren. In zijn laatste jaar bij de beloftes zal hij hij gebrand zijn op een medaille. Dat zal dan de tiende Nederlandse medaille op een WK XCO worden. Naast Van der Heijden gingen onder andere  Bart Brentjens (brons 1994 en 2000, goud 1995 bij de elites), Marcel Gerritsen (zilver 1993, elite) en Henk Jaap Moorlag (brons 2011, beloftes) na een WK met eremetaal naar huis*.

vanderheijdenwk2
Het podium van het WK belofte in Pietermaritzburg, 2013. Van links naar rechts: Julian Schelb, Gerhard Kerschbaumer en Michiel van der Heijden. Foto: Darren Goddard/Cycho Media

Net als in de World Cup worden alleen de kruisfinales van de XCE en downhill en de elite-races bij de mannen en vrouwen live uitgezonden op RedBull.tv. Voor de overige races zijn de liefhebbers en fans van onze Nederlandse deelnemers aangewezen op de live-timing van de UCI. Het Noorse TV2 zendt in de avond wel samenvattingen uit van deze races, maar het is Bikesight.nl nog niet duidelijk of die ook in Nederland te bekijken zijn.

De agenda voor de komende week staat hieronder. Vanzelfsprekend zal Bikesight.nl vanuit het hoofdkwartier in Noord-Oost Brabant zo goed mogelijk verslag proberen te doen van alles wat in Noorwegen gebeurt.

Programma WK mountainbike Hafjell

Dinsdag 2 september
15.45u: XCE Kwalificatie (Jeroen van Eck, Anne Terpstra)
17.00u: XCE Kruisfinales Live op Redbull.tv

Woensdag 3 september
16.00u: XCO Team Relay (deelnemers worden nog door de bondscoach bekend gemaakt)

Donderdag 4 september
13.00u: XCO Junior-vrouwen (Marlo Koevoet)
15.00u: XCO Junior-mannen (Milan Vader, Joris Nieuwenhuis)

Vrijdag 5 september
13.00u: XCO Belofte-vrouwen (Britt van den Boogert, Annemarie Worst)
15.30u: XCO Belofte-mannen (Michiel van der Heijden)

Zaterdag 6 september
12.00u: XCO Elite-vrouwen (Anne Terpstra) Live op Redbull.tv
14.00u: XCO Ellite-mannen (Rudi van Houts, Hans Becking, Frank Beemer) Live op Redbull.tv
18.30u: Trail Men Elite (Rick Koekoek)

Zondag 7 september
12.15u Downhill Elite-vrouwen Live op Redbull.tv
13.30u Downhill Elite-mannen Live op Redbull.tv

 * Wie de overige medaillewinnaars weet, mag ze mailen naar info@bikesight.nl!