ZOETERMEER – Het was het minste dat hij kon doen voor Annefleur Kalvenhaar, zijn oud-teamgenote bij Giant die vorige week na een ongelukkige valpartij tijdens de World Cup in Méribel om het leven kwam. Henk Jaap Moorlag stond afgelopen zondag aan de start van de topcompetitie in Zoetermeer en keerde daarmee na meer dan een jaar afwezigheid terug in het wedstrijdcircuit. “Dit was voor mij het mooiste eerbetoon dat ik haar kon geven”, sprak de 24-jarige mountainbiker uit Onstwedde.

Moorlag, bij de beloftes medaillewinnaar op EK en WK, is al meer dan een jaar uit de roulatie, kort samengevat vanwege vermoeidheidsverschijnselen, zowel mentaal als fysiek. Van serieus trainen is nog niet echt sprake. Dat merkte hij wel toen hij eenmaal gestart was. “Ik had mezelf een doel gesteld, en dat was een ronde in het wiel rijden van Tim Lemmers, een van mijn goede vrienden”, vertelt Moorlag. “Maar daarna was het helemaal over. Reed echt kansloos rond, haha. Ik ben denk ik een kilo of tien zwaarder, kwam de klimmen niet meer op. Maar het was toch wel weer lekker om een wedstrijd te rijden, al heb ik hem niet  uit kunnen rijden.”

henkjaaplemmers
Moorlag in Zoetermeer. Foto: Wim Lemmers

Hij vond het vooral fijn om, zeker in deze donkere periode, weer even terug te zijn in het wedstrijdwereldje. “Voor mijn gevoel kreeg ik onderweg meer aanmoedigingen dan voor mijn afwezigheid. Dat deed me wel goed.”

In de eerstvolgende editie van Wielersport Magazine, het tweemaandelijkse magazine van de KNWU, een uitgebreid interview met Moorlag.