NUENEN – Hoe hoog ligt jouw klimsnelheid ten opzichte van die van wereldtopper Rudi van Houts? Dat kun je bepalen tijdens de Gulbergen24, die in het weekend van 27 en 28 september op de Gulbergen in Nuenen wordt verreden. Niet alleen wordt er tijdens het evenement de bekende 24uursrace verreden, ook wordt er voor het eerst in Nederland een heuse klimtijdrit georganiseerd: de Rudi van Houts Klimtijdrit op de zaterdagavond. En de naamgever en ambassadeur van de race zet zélf de ‘time to beat’ neer. Niet op de wedstrijddag zelf, want dan neemt hij het in de individuele 6-uursrace op tegen niemand minder dan Bart Brentjens.

Het te overwinnen hoogteverschil in de tijdrit is bijna 50 hoogtemeters, over een afstand van ongeveer een kilometer. Een sprint op de macht dus. Van Houts, die onlangs nog twee keer in de top 20 eindigde van een wereldbeker en geselecteerd is voor het WK, voorziet het organiserende Stichting Mountainbike Promotie Nuenen (SPMN) al een tijdje van advies. “Via die weg kan ik me belangeloos voor een grote groep breedtesporters inzetten en mijn mooie mountainbikesport promoten”, legt Van Houts uit. “Zo’n klimtijdrit was een al langer gekoesterde wens van mij persoonlijk. Gulbergen is een unieke locatie voor zoiets.”

vanhoutswindham
Van Houts in actie tijdens de wereldbeker in Windham. Foto: Armin M. Küstenbrück – EGO Promotion

Voorzitter Benni Schrurs van SMPN is altijd bezig met het verbeteren van ‘zijn’ evenement: “Naast vaste elementen, zoals de tijdelijke bruggen en de bekende klim, proberen we het mountainbiken en alles daar omheen steeds te veranderen en weer iets aantrekkelijker te maken. Gelukkig slaat dat enorm aan. Gulbergen24 kent voor vrijwel alle categorieën al langere tijd een wachtlijst.”

De organisatie verwacht dat de inschrijving voor de Rudi van Houts Klimtijdrit snel vol gaat zijn. Deelname kost 2,50, dat geheel ten goede komt aan de actie JoopJoos4Cancer. Meer info over de Gulbergen24 is te vinden op de website van het evenement.