MÉRIBEL – De kans is na zijn vijfde plek in Windham niet groot meer, maar niets is onmogelijk. Michiel van der Heijden kan komend weekend tijdens de wereldbekerfinale in het Franse Méribel voor de tweede keer in zijn carrière de World Cup bij de beloftes winnen. De Nederlands kampioen van Giant XC Pro, op dit moment tweede in het klassement, moet dan wel 60 punten goed maken op zijn grote concurrent, de Fransman Jordan Sarrou.

Dat betekent dat áls Van der Heijden in Méribel de zege pakt (goed voor 90 punten), Sarrou niet hoger mag eindigen dan de 8e plek. Dat eerste is zeker een mogelijkheid, het tweede is minder waarschijnlijk: de twee heren domineren dit seizoen het belofte-circuit en zijn in de vorige 6 World Cups nog niet lager zijn geëindigd dan plek 5 (Van der Heijden) en plek 2 (Sarrou).  Van der Heijden werd vorig jaar derde in het eindklassement van de wereldbeker, dat hij in 2012 op zijn naam schreef. Lager dan tweede kan de Brabander niet meer eindigen.

vanderheijden_norway
Van Houts bemachtigde vorig jaar in Hafjell – daar waar volgende week het WK wordt verreden – de derde plek in de wereldbeker bij de beloftes.

Voor een groot deel van de overige deelnemers zal de wedstrijd in Méribel in het teken staan van zoveel mogelijk punten pakken voor de UCI-wereldranglijst, maar vooral ook als laatste test voor het WK, dat een week later in het Noorse Hafjell verreden wordt. Rudi van Houts (Multivan-Merida), Hans Becking (Betch.nl-Superior) en Frank Beemer (MPL-Specialized), de drie Nederlanders die Nederland op het WK vertegenwoordigen bij de elite, staan vanzelfsprekend ook in Frankrijk op de startlijst.

Bij de elite-vrouwen staat naast WK-ganger Anne Terpstra (Betch.nl-Superior) ook Hielke Elferink op de lijst. Elferink (Wheeler-iXS) tankte de afgelopen week vertrouwen én conditie in de Trans Schwarzwald. De in Freiburg woonachtige Nederlandse schreef de snelle vijfdaagse etappewedstrijd voor het eerst in haar carrière op haar naam.

Van der Heijden krijgt in de belofte-race gezelschap van liefst vier landgenoten, die allemaal niet naar het WK gaan: Kjell van den Boogert (MPL-Specialized), Thijs Zuurbier (Feenstra-Felt), Gosse van der Meer (Feenstra-Felt) en Jesper Slik (Giant-Dealerteams). Bij de belofte-vrouwen verdedigt het WK-trio Annemarie Worst (Giant-Dealerteams), Annefleur Kalvenhaar (Focus XC) en Britt van den Boogert (SBJ-Biketeam) ons land.

Eliminator
Alle cross-countryraces worden verreden op zondag, waarbij de twee elitewedstrijden weer door Redbull.tv worden uitgezonden. Het wereldbekerweekeinde wordt vrijdag echter – voor de laatste keer – afgetrapt met de XC-eliminator. Aan de start van die races staat bij de mannen niet WK-ganger Jeroen van Eck (hij koos voor rust) en ook niet Nederlands kampioen Lehvi Braam, maar wel Kjell van den Boogert. Daarnaast doen Anne Terpstra, Britt van den Boogert en Annefleur Kalvenhaar mee bij de vrouwen.

Het parcours
Op social media spreken veel deelnemers al van een prachtig parcours. Eén ding is zeker: het zal geen makkelijk rondje worden, alleen al vanwege de hoogte. Het rondje is gesitueerd op ongeveer 1400 meter boven zeeniveau. Daarbij kunnen de renners vast wennen voor het WK van volgend jaar, dat in Andorra op ongeveer dezelfde hoogte wordt verreden.

zone_xco_330x160mm_uk_web_0

Het programma

uci-mtb-world-cup-2013-logoVrijdag 22 augustus
9.30 uur: XCE-kwalificatie
17.00 uur: XCE-finales (vanaf 17.50u live op Redbull.tv)

Zondag 24 augustus
9.00 uur: Belofte-vrouwen (te volgen via live-timing)
11.00 uur: Belofte-mannen (te volgen via live-timing)
13.00 uur: Elite-vrouwen (vanaf 12.45u live op Redbull.tv)
15.30 uur: Elite-mannen (vanaf 15.15u live op Redbull.tv)

Voorlopig nog even buiten het bereik van Bikesight, maar wél leuk om te kijken: de finales van het downhillen. Te zien op Redbull.tv op zaterdag vanaf 14.15 uur.