MALMEDY – De afgelopen weken voelde hij zich ‘goed in orde’. Dat resulteerde voor Thijs Zuurbier zondag in een mooie tweede plek bij de beloftes in de Grand Prix d’Europe (UCI C1). De kersvers Nederlands beloftekampioen hoefde alleen zijn meerdere te erkennen in de Belg Jeff Luyten. Wel bleef hij onder andere de Tsjech Thomas Parpstka (derde), Jesper Slik (vierde) en Robbert de Nijs (vijfde) voor. 

zuurbierdenijsvandenboogert2
Zuurbier met De Nijs in zijn wiel, eerder deze zomer op het NK. Foto: Erik van den Boogert

Zuurbier was in Malmedy niet zo goed weg met de start, maar op de lange brede klim richting de eerste singletrack voelde hij gelijk dat hij goede benen had. “Maar ik wilde nog niets forceren. Pas na een halve ronde kwam er een lastig stuk singeltrack waar ik vooraan wilden zitten. Dat lukte, ik reed wat weg bij de rest, waarna vervolgens Luyten en Paprstka aansloten.”

De drie reden een tijdje samen op kop, totdat Luyten een foutje maakte op een steil klimmetje. “Ik moest daardoor van de fiets, maar omdat het zo steil was kreeg ik mijn voet niet aan de grond en viel ik 10 meter terug. Ik was de aansluiting kwijt en Slik kwam terug.”

De coureur van Feenstra-Felt-Kenda liet zijn koppie echter niet hangen en vocht zich terug in de race. “Daar heb ik hard voor moeten rijden. Ik vond de aansluiting weer, loste Paprstka. Helaas kon ik Luyten in de laatste ronde niet meer volgen, al reed hij niet meer dan vijftien seconden bij me weg. Ben wel tevreden met het resultaat, maar zonder die val had ik misschien wel langer aan kunnen haken.”

Overige categorieën
Zuurbier was niet de enige Nederlander op het podium in Malmedy. Bij de elite-heren werd Hans Becking (Betch.nl-Superior) derde en bij de belofte-vrouwen ging de zege in een klein veld naar Annemarie Worst (Giant), die  nipt voor Britt van den Boogert  (SBJ-Biketeam) finishte. Bij de elite-vrouwen gaf Anne Terpstra (Betch.nl-Superior) op vanwege problemen met haar zitvlak.  De zege in die wedstrijd ging naar de Belgische Githa Michiels.

Uitslagen
Alle uitslagen van de Grand Prix d’Europe in Malmedy zijn te bekijken op de website van de UCI.