GOUDA – Hij heeft er meerdere trainingen in de klimaatkamer op Papendal opzitten, om maar zo goed mogelijk voorbereid aan de Jeugd Olympische Spelen in het warme Nanjing te beginnen. Conditioneel is Wiebe Scholten er dan ook grotendeels klaar voor en na de team-overdracht van gisteren heeft hij ook zijn kleding binnen. “Alleen mijn tas nog inpakken. Maandag vliegen we”, zegt de 17-jarige mountainbiker van het KNWU Team MTB. 

jeugdolympischscholtennoc
Het 41-koppige Nederlandse team. Foto: NOC*NSF

De Jeugd Olympische Spelen is voor sporters tussen de 15 en 18 jaar. Scholten is door bondscoach Tim Heemskerk en Talentcoach Gerben de Knegt gevraagd deel te nemen. “Omdat Milan Vader zich waarschijnlijk zou plaatsen voor het WK, viel die af. Uit de andere kandidaten kozen ze mij, omdat ik vrij explosief ben en dus ook uit de voeten moet kunnen in de tijdrit en eventueel in een eindsprint op de weg. Ja, het is toch wel een eer.”

Scholten heeft namelijk een druk programma in Nanjing, waar de evenementen van 16 tot en met 28 augustus worden gehouden. Hij doet mee aan vier onderdelen, waarvan mountainbiken er één is. “Ik begin de 18e met een 4 kilometer tijdrit op de weg en rij vervolgens de 20e de mountainbikewedstrijd, twee dagen later de wegkoers en nog twee dagen later de teamtrail,” kijkt hij vooruit.

Een individuele medaille zit er echter niet in voor de mountainbiker uit Sittard, maar dat betekent niet dat hij geen goud kan pakken. “Het wielerevenement in Nanjing is een beetje apart. Ik ben een team samen met Niek Kimmann, wereldkampioen BMX. Samen doen we aan alle onderdelen mee. Hier kunnen we punten mee verdienen daar wordt een klassement mee opgesteld. Daarnaast kunnen we ook met de Teamtrail nog een medaille pakken.”

Scholten kijkt er in ieder geval naar uit, ook naar de ervaringen van een streng communistisch land China. “Ze hebben beloofd dat ze hun best zouden doen de social media vrij te wegen, maar je weet het nooit met die Chinezen, haha.”

wiebescholtenstakkevandyck
Wiebe Scholten. Foto: Stakke van Dyck