NIEUWEGEIN – Eigenlijk zou Tim Heemskerk zijn selectie voor het WK in het Noorse Hafjell eind juli bekend maken. De bondscoach van de KNWU heeft zijn selectiemoment echter een paar weken verlaat. Pas op maandag 18 augustus, iets meer dan twee weken voor het WK, maakt hij de renners die mee mogen naar Noorwegen bekend. “Op deze manier gun ik een paar mountainbikers nog extra kansen”, laat Heemskerk aan Bikesight.nl weten.

De bondscoach doelt daarbij op de wereldbekerrace in Windham van komend weekend (waar een aantal Nederlanders aan de start staan) en de Coupe de France in Oz en Oisans (UCI Junior Series en UCI C1 race). Bij wereldbekerwedstrijden en races in het kader van de Junior Series kunnen coureurs zich rechtstreeks kwalificeren, bij goede prestaties in andere belangrijke wedstrijden, zoals een UCI C1 wedstrijd als in Oz en Oisans, benadrukt Heemskerk,  kan hij renners aan zijn selectie toevoegen op basis van het kopje B in de door hem opgestelde criteria.

Rechtstreekse kwalificatie
Op dit moment hebben, voorzover Bikesight.nl na kan gaan, alleen Michiel van der Heijden (U23), Milan Vader (junioren) en Anne Terpstra (zowel XCE als XCO) aan de rechtstreekse WK-kwalificatie-eisen van Heemskerk voldaan. Annefleur Kalvenhaar, Rudi van Houts, Britt van den Boogert en XCE-coureur Jeroen van Eck kunnen zich met hun prestaties in Windham ook rechtstreeks plaatsen. Voor Kalvenhaar en Van den Boogert is dan een plek in de top 16 van het belofteveld bij de vrouwen voldoende, Van Houts heeft genoeg aan een klassering in de top 20 en Van Eck moet zich plaatsen voor de XCE-finale. Of de finale die Van Eck afgelopen juni op het EK haalde voldoende is voor WK-deelname, daar geven de opgestelde criteria geen duidelijkheid over. Overigens heeft junior  Roel van der Stegen in Oisans aan een plek in de top 16 voldoende voor kwalificatie.

kalvenhaarannemaasewerdego
Kalvenhaar in Mont-Sainte-Anne, waar ze 23e werd. Foto: Marius Maaswerd /EGO-Promotion

De overige Nederlanders die hopen op deelname aan het WK  moeten dus hopen (Bikesight.nl houdt hier even een slag om de arm, de uitslagen en criteria zijn niet altijd even overzichtelijk) dat ze met hun prestaties van afgelopen periode of de twee hier boven genoemde wedstrijden onder het ‘kopje B’ vallen.