MONT-SAINTE-ANNE – Dat Michiel van der Heijden een klasbak is, dat wisten we al. Voor diegene die onder een steen hebben gelegen en daar nog niet van op de hoogte waren, heeft de 22-jarige mountainbiker uit Drunen zondag nog maar eens laten zien wat hij in zijn mars heeft: hij won na een ijzersterke inhaalrace de wereldbekerwedstrijd voor belofte-mannen in Mont-Sainte-Anne. Van der Heijden, die eerder in het seizoen ook al de sterkste was in het Tsjechische Nove Mesto,  loste in de slotfase van de race zijn aartsrivaal Jordan Sarrou uit Frankrijk, die op zijn beurt zijn landgenoot  Julien Trarieux voorbleef.

uci-mtb-world-cup-2013-logoDe Nederlands elite-kampioen van Giant XC Pro had geen allerbeste start en kwam na het eerste meetpunt pas op plek twaalf door. Daarna reed hij een tijdje hetzelfde tempo van de kop, en dat bracht hem in de top vijf. Met een versnelling halfweg koers nam hij de kop over, waarna hij een felle strijd aanging met Sarrou. Tot het laatste meetpunt reden de twee bij elkaar, waarna Van der Heijden nog een halve minuut bij zijn concurrent wegreed.

Door zijn zege ligt Van der Heijden, met nog twee races te gaan, weer prima op schema voor de eindzege in de wereldbeker. Hij heeft nu nog tien punten achterstand op Sarrou (380 om 390). Mooie statistiek: de Brabander finishte in alle vijf de wereldbekerwedstrijden op het podium, met een derde plek in Cairns als ‘slechtste’ resultaat.

Achter Van der Heijden reed Kjell van den Boogert een degelijke race. De 18-jarige renner van MPL-Specialized koerste een groot deel van de race net buiten de top twintig, moest naar mate de race vorderde een klein beetje inleveren en kwam krap elf minuten na Van der Heijden als 24e over de streep.

vanderheijdenanneshimano
Van der Heijden solo over de meet in Mont-Sainte-Anne. Foto: Shimano

Voor Jeroen van Eck, de derde Nederlandse deelnemer aan de U23-race, werd het weekeinde in Mont-Sainte-Anne een grote deceptie. Miste hij vrijdag al de XCE door te laat te zijn bij de confirmation, zondag verliet na hij al vroeg de koers. De teamgenoot van Van den Boogert (21) reed lek en viel en besloot, rijdend in de achterhoede, geen verdere risico’s meer te nemen met het oog op het komende wereldbekerweekend in Windham (VS).

Alle uitslagen en live-timing van de wereldbekerwedstrijd in Mont-Sainte-Anne zijn hier te bekijken.