HOOFDDORP – Primeur! De Drafbike keert na een jaar afwezigheid terug op de kalender, en al heel snel: op zaterdag 18 oktober worden de races verreden op de renbaan van het Haarlemmermeerse Bos, nabij Hoofddorp. De organisatie is deze keer in handen van MBC De Noordbikers, dat het stokje overneemt van MTB Noordwest, dat tot en met 2012 het evenement organiseerde op de renbaan van Alkmaar.

De harten van veel liefhebbers beginnen nu sneller te kloppen en terecht, want de Schwalbe Drafbike, voor wie het nog niet kent, staat garant voor veel spektakel. Het is de ultieme combinatie van liefst vijf disciplines: wielrennen, mountainbiken, veldrijden, baanfietsen en strandracen. Gooi deze takken van de wielersport op een hoop en je hebt een wedstrijd over een drafbaan (voor paarden) met vier verschillende onderdelen: scratch met premiesprints, een afvalkoers, sprint over één ronde en een ploegentijdrit. Voor de mannen met snelheid, kracht, stuurmanskunst en koersinzicht dus. De wedstrijden worden verreden in twee categorieën: top- en funklasse.

Nog meer goed nieuws: er valt wat te winnen. Het prijzengeld bedraagt in totaal liefst 1000 euro. Daarnaast zijn er ook nog verschillende prijzen in natura. Op dezelfde dag wordt op het middenterrein een open jeugdwedstrijd (XC) gehouden in drie leeftijdscategorieën.

Drafbike2012-75
Beelden van de Drafbike in 2012. Foto: Erik Boschman

Start van de scratch is op 18 oktober om 10.00 uur. Het gehele programma:

  • 10.00 uur: Scratch Funklasse (30 minuten + 1 ronde)
  • 10.45 uur:  Scratch Topklasse  (30 minuten + 1 ronde)
  • 11.30 uur:  Kids XC Races
  • 11.30 uur: Individuele sprint Funklasse (1 ronde met staande start)
  • 12.00 uur: Individuele sprint Topklasse (1 ronde met staande start)
  • 13.00 uur: Afvalrace Funklasse
  • 14.15 uur: Afvalrace Topklasse
  • 15.30 uur: Ploegentijdrit (3 ronden)
  • 16.45 uur:  Prijsuitreiking

Meer info over de Schwalbe Drafbike t is te lezen op de website van het evenement.