ZEELAND – Door de dames van het Red-Rag MTB Chica’s mountainbiketeam (winnares bij de 6-uursrace voor vrouwen) werd hij over de streep begeleid. Mutsje inmiddels al op, in plaats van zijn helm. Blijdschap op zijn gezicht, maar vooral veel vermoeidheid in zijn ogen. Jos Engelen had dit weekeinde maar 22 uur nodig om de 24-uursrace van het Bikefestival Brabant op zijn naam te schrijven. Maar het etmaal rondjes rijden op het parcours bij het Brabantse Zeeland hakte er overduidelijk in. Niet zo vreemd natuurlijk. “Dit was een hele zware”, zegt de man die in zijn eentje zoveel mogelijk rondjes aflegde.

image-2014-06-23
Engelen passeert de streep in Zeeland. Foto: Bikesight.nl

Engelen, rijdend in het tenue van Monique’s Bikeshop, was op het terrein in Zeeland in duel met Henk de Louw. Toen de Eindhovenaar na 22 uur een voorsprong van 9 rondes had, was de buit voor hem binnen. “Als ik niet meer ingehaald kan worden, dan stop ik . Dan heeft het ook geen nut om door te rijden”, legt Engelen uit, nadat hij na twee uurtjes rust nog een keer de streep is gepasseerd.

Man van de lange adem
Engelen is een man van het lange afstandswerk. Het Bikefestival Brabant is niet de eerste wedstrijd die hij op zijn naam schrijft. Zo won hij vorig jaar de Lakebike Challenge in Nuenen en de MTB World 24-uursrace in Assen. Onlangs werd hij nog derde op het WK 12-uur. “Niet verkeerd hè”, vertelt hij met vermoeide stem. “Het WK 24-uur was dit jaar in oktober in Schotland. Dat ga ik niet doen, met de kou en de regen daar. Dit jaar heb ik in totaal vier races gepland. Misschien wat veel ja, maar ik vind het mooi. Je moet er ook wel een klein beetje een steekje voor los hebben, hoor.”

Bqt22B9IUAAPfw7
De zonsopkomst, een van de dingen die 24-uursracen zo speciaal maakt. Foto: Bikefestival Brabant

Het Bikefestival Brabant beleefde afgelopen weekend zijn tweede editie. De wedstrijd stak goed in elkaar met een festivalterrein op een groot grasveld net buiten het dorpje Zeeland en pittig rondje, met redelijk wat hoogteverschil en aardig wat lastig stuurwerk. “Ze hebben het prima voor elkaar hier”, zei Engelen. “Maar het rondje was in mijn ogen wat te zwaar. Er was nergens een punt van herstel. Een kilometertje asfalt is altijd wel prettig, maar dat was er hier niet. Het is me gelukkig wel gelukt om daar goed mee om te gaan. Heb iets minder hard doorgereden dan normaal, iets constanter gereden. Anders was het niet te doen.”

Meer wedstrijden
Het Bikefestival Brabant was meer dan alleen de 24-uurs solorace. Uiteraard was er ook een 24-uurswedstrijd voor teams, maar ook twee 6-uursraces (bedrijven en normale), voor solo-rijders en teams. Een gelegenheidsteam van Betch.nl-Superior – het team van festival-ambassadeur Bart Brentjes – schreef de 24-uursrace op zijn naam, de 6-uursrace op zondag waren een prooi voor Arno van den Berg (solo) en Merida-Bassa (team).

image-2014-06-23b
Hans Becking, Lucien Volleberg, Jean Biermans, Liwald Doornbos en Bart Brentjens van Betch.nl-Superior passeren de streep als winnaars van de 24-uursrace voor teams. Foto: Bikesight.nl

Snelste ronde
In het etmaal van een 24-uurswedstrijd gebeurt veel, heel veel. Mooi om te zien was de strijd om de snelste ronde, goed voor 100 euro prijzengeld, die zondagmiddag losbarstte tussen de mannen van Betch.nl-Superior en Merida-Bassa. “Ik ben gewoon zenuwachtig”, zei Becking (Betch.nl) toen hij driekwartier voor het einde van de wedstrijd klaarstond voor zijn laatste rondjes op het bijna acht kilometer lange parcours. Becking had op dat moment met 15.35 de rapste ronde op zijn naam staan, maar voelde de hete adem van Merida-Bassa in zijn nek.

Aan de andere kant van het terrein stond Rens de Bruijn – hij was zojuist met zijn tijd van 15.45 dicht in de buurt van Becking gekomen – uit te puffen, samen met zijn teamgenoot Dave van der Kooij. Marvin Bovendorp, de derde coureur van het Merida-Bassateam, was in de baan. “Mooi zo’n strijd”, zei de Bruijn.

Niet lang daarna was die strijd echter ten einde. Met zijn laatste vliegende rondje dook Becking onder de 15 minuten. “Die moet afgesneden hebben”, lachte De Bruijn over de knappe prestatie van zijn concurrent.

20140622_145516
Panoramabeeld van het festival-terrein (opklikken voor groot beeld). Foto: Bikesight.nl

Uitslagen en beelden
De volledige uitslagen van het Bikefestival Brabant staan nog niet op de website van het evenement. Omroep Brabant, de tv-zender met het grootste mountainbikehart van Nederland, was aanwezig in Zeeland. Bekijk hun reportage hieronder.