GRAFSCHAFT – Dat er een flinke delegatie Nederlanders meedeed, dat hebben ze in Grafschaft (Sauerland) geweten. Tijdens de tweede manche van de Duitse NRW-Cup kaapte ons land een groot deel van de prijzen voor de neus van de Duitsers weg. De totaalteller bleef daarbij steken op maar liefst vijftien podiumplekken, waaronder zes zeges: Erik Groen (elite-mannen), Britt van den Boogert (elite-vrouwen), Thijs Zuurbier (beloftes), Sophie von Berswordt (junior-vrouwen), Marten Haitjema (nieuwelingen) en Julia Boschker (nieuweling-meisjes).

erikgroenpodiumgrafschaft
Het podium bij de elites, met Szraucner, Groen en De Bruijn.

Groen (SBJ-Biketeam) rekende bij de elite-mannen af met de sterke Duitser Sebastian Szraucner en Rens de Bruijn (Merida-Bassa). Het drietal reed al vroeg in de koers weg bij de rest van het veld. “Ik merkte al snel dat ik bergop sterk was en kon zo mijn eigen tempo rijden”, sprak Groen tevreden. “Twee ronden voor het einde kon ik op de meest steile klim van het parcours weg rijden.”

Die voorsprong hield hij vast tot het einde van de rit, waardoor hij met 23 seconden voorsprong op zijn Duitse concurrent over de streep kwam. Achter het trio op het podium finishte Marcel Lommers (Merida-Bassa) als vijfde. Gijs Derksen (Beebikes-Nutswerk) haalde met een negende plek ook nog de top tien. Groen: “Dit is lekker, ik heb de laatste tijd goed getraind, dus mooi als dat zich uitbetaald. Zeker met het oog op de wereldbeker in Albstadt.”

Bij de beloftes kleurde zelfs het gehele podium oranje. Zuurbier versloeg in een eindsprint zijn reisgenoot Gosse van der Meer (verschil op de streep: 0.12 seconden). Op vijf minuten achterstand van het tweetal kwam VisscherHolland-coureur Thom Bonder, die kampte met een kapotte sluitklip van zijn schoen, als derde binnen. Winnaar Zuurbier (Feenstra-Felt) was erg content met zijn overwinning, die hij boekte na meer dan twee maanden blessureleed. “In maart ben ik geblesseerd geraakt aan mijn rug. Na lang zoeken met behulp van een aantal therapeuten en foto’s in het ziekenhuis heb ik gelukkig gevonden wat het is. Al die tijd heb ik geen wedstrijden kunnen rijden en ook niet hard kunnen trainen. Vanaf ongeveer twee weken geleden gaat het weer de goede kant op en sindsdien heb ik er alles aan gedaan om weer wedstrijdfit te raken.”

De wereldbeker in Nove Mesto kwam nog te vroeg voor Zuurbier, maar in Grafschaft liet hij zien dat hij op de weg terug is. “De rug heeft het super gehouden, maar de conditie is nog niet om over naar huis te schrijven. Ik hoop richting het NK toch wel weer over een goede conditie te beschikken. En voor die tijd ga ik wel nog wel een paar mooie wedstrijden rijden, waaronder waarschijnlijk ook de wereldbeker in Albstadt. Ik ben in ieder geval erg blij dat ik weer kan koersen.”

Bij de vrouwen was Britt van den Boogert oppermachtig in een klein, bijna volledig Nederlands veld. De mountainbikester van SBJ-Biketeam bleef Hanna Traupe, de enige Duitse deelneemster, meer dan vijf minuten voor. Achter die twee kwamen Linda ter Beek, Lyan Rensen, Yvonne Kuiper en Anouk van den Bielerd als derde, vierde, vijfde en zesde over de streep. Manon van Hees en Isabel Jonk finishten de race niet.

vandenboogertgrafschaftvandenboogert
Van den Boogert met een paar mannelijke concurrenten in haar wiel. Foto: Erik van den Boogert.

Om toch het maximale uit haarzelf te halen, trok Van den Boogert  – die de wereldbeker in Nove Mesto vanwege studie aan zich voorbij liet gaan – zich op aan de Masters en Nieuwelingen die tegelijkertijd hun wedstrijd aan het rijden waren. “De startopstelling was een beetje chaotisch, maar ik wilde hard starten en dat ging erg goed. Ik was een beetje verbaasd hoe snel ik al een groot gat had, en ik kon behoorlijk goed doorrijden en had meteen een lekker ritme te pakken. Het was wel leuk dat wij als laatste gestart waren. Nu kon ik steeds meer masters en nieuwelingen inhalen en had ik ook steeds een doel om naar toe te rijden. Dit geeft in ieder geval vertrouwen voor de komende wereldbekerwedstrijd”, zei Van den Boogert.

Bij die Masters moest Maikel Govaarts (Merida-Bassa) zijn meerdere erkennen in de Belg Gody Jacobs, die de Nederlands kampioen Masters 30+ iets meer dan een minuut voorbleef. In die koers werd de Duitser Sven Pieper derde. Andere podiumplekken in Grafschaft werden nog behaald door Stijn Appel (derde bij de junioren), Mijntje Minkema (derde bij de junior-vrouwen), Lorena Peterman en Iris van den Pol (tweede en derde bij de nieuweling-meisjes) en , Carlo van den Berg (derde bij nieuwelingen). In die laatste categorie was de Nederlandse dominantie ook groot: er finishte maar twee Duitsers in de top tien, die overigens erg dicht bij elkaar over de streep kwamen.

De volledige uitslagen van de NRW-Cup in Grafschaft zijn hier te bekijken.