HOUFFALIZE – Na vorige week ook al een korte uitslag te hebben gereden in de SKS Bikemarathon in Sündern-Hagen, zaten Hans Becking en Bram Rood zondag ook goed van voren tijdens de UCI Marathon Series in Houffalize. Beiden hadden gedurende de koers (onderdeel van de Roc d’Ardenne) zicht op plek vijf, maar kregen allebei – in verschillende mate – te maken met pech.  Becking (Betch.nl-Superior) hoefde door een losgelopen snelspanner alleen nummer vijf Tim Böhme laten gaan; de Nederlands marathonkampioen werd zesde. Rood (Koga-KMC-Mitsubishi) zakte na flink wat geklooi met een lekke band buiten de top tien: vijftiende.

downloadZowel Rood als Becking gaven na afloop aan over zeer goede benen te beschikken. “In de kopgroep ging het alleen net iets te snel”, zei Becking. “Maar ik kwam samen met Bulls-renner Böhme te rijden en samen hebben we een strak tempo doorgereden. Het geeft veel zelfvertrouwen om tussen al deze toppers mee te kunnen doen voor de prijzen.”

De wedstrijd werd gewonnen door Sören Nissen (ook winnaar in Sündern-Hagen), die de 81 kilometer afraffelde in een tijd van 3 uur en 5 minuten. Achter hem werd Luis Pinto tweede, de derde plek was voor Betch.nl-Superior-coureur Jiri Novak (Tsjechië). Achter Becking werd Bas Peters de tweede Nederlander, op de elfde positie.

_D3A6462
Het podium bij de elites met van links naar rechts Pinto, Nissen en Novak. Foto: Dieter Vanderlinden

De U23-race in Houffalize werd knap gewonnen door Sforz-coureur Roel Verhoeven.  De 22-jarige belofterenner finishte slechts vijftien minuten achter Nissen en bleef daarmee de Duitser Alexander Gläser nipt voor. “Ben erg blij met mijn uitslag”, zei Verhoeven. “Het ging echt super lekker.”

“Op de startklim heb ik even rustig aan gedaan”, keek hij verder terug op de race. “Maar daarna langzaam de hendel open getrokken. De meeste Belgen kenden het parcours alleen vrij goed, omdat het voor een groot stuk over de vaste routes liep. Dus in afdalingen was ik wat in het nadeel, maar in de klimmetjes kon ik het enigszins goedmaken. Reed eerst met een vrij grote groep met onder andere  Belgisch kampioen marathon bij de amateurs. Na een kleine tempo versnelling dunde de groep uit en bleven ik, Kurt Tempst en Ben Thomas over. Het draaien met Kurt Tempst ging goed. Toen Ben Thomas echter een versnelling plaatste in de laatste kilometers moest ik helaas passen.”

_D3A5164
Start van de marathon bij de vrouwen, met aan de rechterkant (met 5) Laura Turpijn: Foto: Dieter Vanderlinden

Bij de vrouwen eindigde Laura Turpijn net buiten het podium. De meervoudig Nederlands kampioene van SBJ Biketeam finishte in 4 uur en 2 minuten en kwam daarmee krap drie minuten te kort op de derde plek van de Belgische Arice Picard. De wedstrijd werd gewonnen door Michelina Ziotkowska.

Alle uitslagen Roc d’Ardenne-uitslagen – er deden veel Nederlanders mee aan de Marathon – zijn hier te bekijken.

Ook in het Italiaanse Riva was een prestigieuze marathon, die werd gewonnen door de Zwitser Urs Huber. Hij profiteerde van verkeerd rijden van koploper Jaroslav Kulhavy. Beste landgenoot was Nederlands amateurkampioen Rob van der Werff, die als 32e overall en als eerste Masters 1-coureur over de streep kwam. Van der Werff gaf 45 minuten toe op Huber. De volledige uitslag van de Riva Bikemarathon staat hier.