CAIRNS – Deze week is hij terug op de plek waar zijn imposante internationale mountainbikecarrière twintig jaar geleden min of meer begon . In 1994 won Bart Brentjens in  Cairns zijn eerste World Cup race. Nu is de teammanager van Betch.nl-Superior in het Australische plaatsje om verslag te doen van de wereldbeker, voor Redbull.tv. “Erg speciaal om hier weer te zijn”, laat Brentjens vanuit Australië weten.

Bart Brentjens BETCH.nl Superior MTB Racing Team 2014
Bart Brentjens.

“Ik weet het nog goed”, gaat hij verder. “Twee weken eerder pakte ik Mammoth Mountain Colorado de leiderstrui van het wereldbekerklassement. Ik ging alleen naar Australië en heb me heel rustig gehouden in de week voorafgaand aan de race. Ik fietste een beetje op de weg, maar deed absoluut geen zware inspanningen. Cairns is bloedheet en heel vochtig. Ik werd tijdens de wedstrijd verzorgd door een aantal mensen uit de stad, en ik heb nog steeds goed contact met Glen Jacobs, de parcoursbouwer uit die tijd. Hij heeft nu ook weer het rondje uitgetekend.”

Brentjens zit de komende dagen in zijn commentaarhokje. Zag vrijdagochtend vanuit die positie Samuel Gaze (Nieuw-Zeeland) en Alexandra Engen (Zweden) de XCE winnen. Maar als hij eerlijk is: ” Ik zou hier zo weer willen rijden. Het parcours is niet super technisch, een beetje old-school.”

brentjenscairns
Brentjens voor het eerst op het hoogste treetje van het podium van een World Cup. Links: Cadel Evans. Wie weet de andere coureurs?

Door de vele regenval van de afgelopen dagen is het parcours in ieder geval wel modderig. Hoe het allemaal gaat aflopen in de XCO is komend weekend weer te zien op RedBull.tv. Zondagochtend tussen 4.50 uur en 6.50 uur Europese tijd de elite-vrouwen, en tussen 7.20 uur en 9.20 uur de elite-mannen. Er zijn opnieuw slechts twee Nederlandse deelnemers: Rudi van Houts bij de mannen, Michiel van der Heijden bij de beloftes (die niet worden uitgezonden). Van der Heijden plaatste vanochtend dit filmpje van een gedeelte van het parcours:

Cairns was in 1994 en 1995 gastheer van een wereldbekerwedstrijd, in 1996 werd het WK er gehouden. Tot dit weekeinde werd er vervolgens nooit meer een wereldbeker of WK in de Australische stad georganiseerd.