Na een jaar waarin hij alles won wat er te winnen viel bij de amateurs, stopte John Vos abrupt met de wedstrijdsport. Nu, elf jaar later en een groot aantal tegenslagen verder, keert hij terug. Bikesight.nl volgt in deze rubriek de 34-jarige coureur bij zijn rentree in het mountainbikewereldje. In deel 2 kijken wetrug naar zijn eerste, teleurstellend verlopen race in Berlicum, en vooruit naar de volgende race, zondag in Nieuwkuijk.

Tja John, Berlicum. Dertigste.
“Het is niet zo gegaan zoals ik gehoopt had. Ik had er meer van verwacht. Maar ik weet gelukkig waar het aan lag.”

De griep?
“Het is een samenloop van omstandigheden geweest. Ik had eigenlijk al gepiekt voordat het seizoen goed en wel was begonnen. Heb veel te veel getraind. Twee weken voor Berlicum werd ik ziek, en toen vond ik nog moeilijk om niet te gaan trainen. Dat is een valkuil waar ik vroeger ook vaak in ben getrapt. Ik wil teveel doen, kan moeilijk de fiets laten staan. Dat heeft me genekt. Ik was gewoon niet fit tijdens de race. Daarnaast ik moest achteraan starten, verteerde ik het lopen slecht vanwege mijn knie en ik had ook nog de verkeerde bandenkeuze gemaakt. Dat telde allemaal bij elkaar op. Het was een teleurstelling.  Toch was ik in de auto op de terugweg al bezig met de training van maandag, hoe slecht ik me fysiek ook voelde. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Maar in de week die volgde ben ik mezelf echt even tegengekomen. Zat niet lekker in mijn vel. Ik was gewoon oververmoeid. Het is toen allemaal even te veel geweest.”

Nu gaat het wel weer goed?
“Ja, gelukkig wel. Mijn trainer heeft me ervan overtuigd om de fiets een keer vijf dagen te laten staan. Dat heb ik vorige week gedaan. Nu ben ik langzaam maar zeker weer intensiever gaan trainen. Het goede gevoel dat ik een paar weken voor Berlicum had, dat heb ik nog niet, maar ik voel me wel weer een stuk sterker. Voor mij zijn Nieuwkuijk en de week daarop Havelte ook echt een nieuwe test. Daarna ga ik met mijn trainer om de tafel zitten en nieuwe schema’s maken voor de rest van het seizoen. “

Valt de terugkeer in de wedstrijdsport je tegen?
“Nee, helemaal niet. Ik heb het heel erg gemist. De passie voor het mountainbiken zit in me, en ik ben blij dat ik weer wedstrijden rij. Ik heb wel veel respect voor de coureurs bij de amateurs. Voorin wordt er echt hard gereden. En het viel me op dat alles veel gemoedelijker gaat dan vroeger, er wordt bijvoorbeeld veel minder gescholden dan vroeger. Het was ook echt fantastisch om weer bij een koers aanwezig te zijn en zo’n dag te beleven. Veel nieuwe gezichten gezien, maar ook veel oude bekenden. Mooi om iedereen weer een keer de hand te schudden.”

johnvossportvoeding
John Vos.