AFXENTIA – Michiel van der Heijden is goed begonnen aan het internationale mountainbikeseizoen. De 22-jarige Nederlandse xc-kampioen eindigde in de tijdrit van Afxentia Stage Race als twaalfde in een veld vol wereldtoppers. Van der Heijden (Gaint XC-Pro) bleef onder andere Jose Antonia Hermida (15e) en Rudi van Houts (16e) net voor. De 5,7 kilometer lange rit werd gewonnen door de Tsjech Jan Skarnitzl, die krap 14 minuten voor het parcours nodig had en de Zwitser Florian Vogel (Scott) en de ook uit Tsjechië afkomstige Ondrej Cink (Multivan Merida) net  klopte.

sunshinecupDe achterstand van Van Houts op de winnaar was 31 seconden. Achter Van der Heijden en Van Houts werd Thijs Zuurbier (Feenstra-Felt-Kenda) met anderhalve minuut achterstand 42e en 3e Nederlander. Rien Terpstra (KTM) werd 84e, Roy Beukers (Feenstra) 93e en Gosse van der Meer (Feenstra) 97e (van 111 finishers).

Ook Anne Terpstra begon het jaar 2014 met een 18e plek. De mountainbikester van Betch.nl-Superior gaf in de tijdrit net geen twee minuten toe op winnares Adelheid Morath, die na iets meer dan 15 minuten finishte voor Jolande Nef (tweede) en Annika Langvad (derde).

Morgen volgt een point-to-point race van 52 kilometer. De Afxentia Stage Race duurt tot zondag.