ROCKANJE – Wie wordt de eerste eindwinnaar van de Lotto KNWU Strandraces? Dat is een vraag die ook na de Farm Frites Strandrace van Rockanje nog niet kan worden beantwoord. De zesde wedstrijd in de nieuwe beachbike-competitie werd een prooi voor de al voor een goede klassering uitgeschakelde  Stefan Vreugdenhil. De Koga-renner bleef klassementsleider Ronan van Zandbeek en Robbert de Nijs voor.

logo-KNWUVan Zandbeek staat daardoor steviger aan de leiding in het inmiddels al bijgewerkte klassement van de serie. De coureur van Cyclingteam De Rijke  reed in Rockanje echter zijn laatste strandrace van het seizoen. “Ik moet me nu weer gaan richten op de weg”, legt de inwoner van Schijndel (25) uit. “Het is jammer, zowel voor de organisatie van de KNWU als voor mij, maar het is nu eenmaal niet anders. Hopelijk houdt de bond volgend jaar met het maken van de kalender een beetje meer rekening met wegrenners. Dan gaan er misschien ook meer meedoen, want het is een prachtige competitie.”

Ramses Bekkenk (5904 punten), Sven Broekaart (5901), Bram Imming (5894) en ook nog De Nijs (5882) lijken, met nog twee races te gaan,  onderling uit te gaan maken wie de strandrace-competitie op zijn naam gaat schrijven. Bekkenk had nog betere papieren gehad, als hij in Rockanje geen pech had gekregen. Ondanks dat werd de teamgenoot van Vreugdenhil toch nog knap twaalfde, en hield hij zich in de race voor de eindzege.

Gedurende de race in Rockanje probeerde verschillende coureurs weg te komen. Het peloton liet echter tot in de slotfase geen enkel groepje wegrijden. Toen met de finish in zicht van een grote groep niet meer echt sprake was, reden De Nijs en Van Zandbeek weg. “Omdat Bekkenk met pech achterop was geraakt moest ik vol in de achtervolging om die twee terug te halen”, zei winnaar Vreugdenhil. “De sprint met de wind in de rug ben ik vervolgens vroeg aangegaan en de buit was daarmee binnen.”

zandbeeknijsvreugdenhilrockanje
Van Zandbeek, De Nijs en Vreugdenhil (vlnr) op weg naar de eindsprint in Rockanje. Foto: Dan Rolandus.

Van Zandbeek wist vooraf al dat hij de sprint ging verliezen. “Daardoor probeerde ik al eerder wat te forceren. Maar ik ben de hele week ziek geweest, maar dan dit zat er echt niet in.”

De klassementsleider reed overigens niet in zijn leiderstrui. Daar had hij een aantal redenen voor. “Het is niet verplicht de trui de dragen. Het shirt past niet echt heel goed, en het was ook nog eens redelijk warm.  Verder was gister de koers voor de deur van mijn sponsor. Daarom koos ik er voor gewoon in mijn eigen tenue te rijden.”

De race bij de vrouwen werd gewonnen door Alieke Hoogenboom. Omdat Pauliena Rooijakkers geen punten scoorde, staat Hoogenboom inmiddels een straatlengte voor in het klassement van de licentiehouders bij de vrouwen. Bij de basis-leden is de leiding in het klassement in handen van Berry Hollander en Monique Andriessen.  De volledige klassementen van de Lotto KNWU Strandraces zijn hier te bekijken. De uitslag van de Farm Frites Strandrace in Rockanje staat hier.