EGMOND – Wielerprof Sebastian Langeveld is zaterdagmiddag winnaar geworden van een loodzware Egmond-Pier-Egmond. De coureur, die voor het eerst koerste in het shirt van zijn nieuwe ploeg Garmin-Sharp, was onder loodzware omstandigheden Bram Rood (tweede) en de Belg Kevin van Hoovels (derde) te snel af.  Langeveld was de terechte winnaar: hij reed na de afgang bij Castricum aan Zee weg bij zijn concurrenten en won in een tijd van 1.19:04, met bijna anderhalve minuut voorsprong op Bram Rood.

De bijna vierduizend deelnemers aan de grootste strandrace van Nederland hadden te kampen met een erg zwaar strand, door mul en zuigend zand en het late hoogwater. “Dit was misschien wel de zwaarste strandrace die ik ooit heb gereden”, zei Langeveld, die Egmond-Pier Egmond ook al in 2009 won. De wielrenner uit Lisse nam tot het keerpunt bij de pier geen risico, met het oog op het komende wegseizoen. “Op de terugweg bij Castricum dacht ik, nu is het tijd om te gaan. Daar had de concurrentie geen antwoord op. Dit is een bevestiging dat de wintertrainingen goed zijn verlopen.”

epe-simoneurich1
Het podium van E-P-E: Rood, Langeveld en Van Hoovels. Foto: Simone Urich

Rood kon leven met zijn tweede plek. “Het ging meteen vanaf de start al lekker snel voor de wind. Ik zat goed van voren en we waren even met twee man los. Dat duurde niet lang want ik had meteen wel door dat Langeveld erg sterk reed en hij sloot ook weer vooraan aan. Na het keerpunt was Langeveld voor mij op een gegeven moment niet meer te houden. Hij is de terechte winnaar”, sprak de mountainbiker van Team Koga.

De top tien van de sterk bezette strandrace werd gecomplementeerd door Ivar Slik (4e), Ronan van Zandbeek (5e), Bram Imming (6e), Bram de Waard (7e), Thomas Dekker (8e), Ramses Bekkenk (9e) en Laurens ten Dam (10e).

Bekkenk, een van de grootste strandrace-specialisten van Nederland, verloor de wedstrijd in het eerste deel van de koers. “Het ging meteen te snel voor mij en ik reed daardoor de hele wedstrijd achter de feiten aan”, zei de teamgenoot van Rood. “Meer dan dit zat er voor mij dan ook niet in.”

Egmond-Pier-Egmond was de vierde wedstrijd in de Lotto KNWU Strandraces. Robbert de Nijs, de leider in het klassement van de licentiehouders, kon zich deze keer niet in het strijdgewoel mengen. De mountainbiker van MPL-Specialized werd 53e op bijna negen minuten achterstand van Langeveld en raakte zijn leiderstrui kwijt aan Van Zandbeek, voor vandaag de nummer drie van het klassement.

“Met slecht strand ben ik echt nog niet sterk genoeg om mee te komen”, zei De Nijs, die net terug is van een trainingstage op Fuertaventura. “Dat was wel jammer. Ik moet het nu meer hebben van goed strand en hoge snelheden, dan kan ik goed uit de voeten.  Ik ben nu  net weer begonnen met wat wedstrijdspecifiekere trainingen, dus mag ook geen wonderen van mezelf verwachten. Maar vandaag liep het gewoon echt niet.”

De Nijs vindt het jammer dat hij zijn trui kwijt is. “Maar aan de andere kant:  nu kan ik wel weer meer voor mezelf koersen. Niet telkens iemand die naar je kijkt.”  Net als Langeveld sprak De Nijs overigens van erg zware omstandigheden. “Het was echt niet normaal,” zei hij.

Lokale favoriet Tibor Zwaan eindigde in het sterke deelnemersveld als vijftiende, in een tijd van 1.22.44. “Het was onwijs zwaar, en als je ziet wat voor namen er rijden, dan ben ik daar tevreden mee”, zei de mountainbiker uit Egmond. “Dit was er weer één voor in de boeken.”

bramrood-remonstroomer
Juist, het was zwaar. Zie de gezichten van onder andere Rood (5), De Nijs (schuin achter Rood) en Ramses Bekkenk (8). Foto: Remon Stroomer

Bij de vrouwen ging de winst naar, hoe kan het ook anders, Marianne Vos. De alleskunner uit Wijk en Aalburg had het door het zware strand lastig. Vos bleef met haar tijd van 1.25.43 Roxanne Knetemann twee minuten voor. Derde werd Alieke Hoogenboom, die daarmee haar leiderstrui in de Lotto KNWU Strandraces behield.  “Vooral het eerste stuk was enorm ploeteren”, zei Vos, die morgen ook aan de start staat op het NK Veldrijden in Gieten.

vosenlangeveld-remonstroomer
Een van de mooie aspecten van het mountainbiken en het strandracen in een foto gevangen: de winnaar bij de mannen (Langeveld) en de vrouwen (Marianne Vos) rijden in het begin van de race nog bijelkaar. Foto: Remon Stroomer.

Ook belangrijk bij Egmond-Pier-Egmond: de business-race. Die werd gewonnen door Team Onyva, die met hun totaaltijd van 7.13 nummer twee Deining Castricum ongeveer drie minuten voorbleven. Onyva had de zege mede te danken aan een erg sterk rijdende Koen van Haaster, die vanuit het startvak van de business-race bijna de aansluiting met de kop van de wedstrijd vond. Van Haaster reed een tijd van 1.22.00 en zou daar in de normale race twaalfde mee zijn geworden. Ook Jurrien Pelsinger, onlangs winnaar van de ICW-Noord, reed voor Onyva een goede koers: hij finishte na 1.25.34.

De volledige uitslagen van Egmond-Pier-Egmond zijn hier te bekijken.