EGMOND – Sebastian Langeveld, Thomas Dekker, Marianne Vos, Laurens ten Dam, Ellen van Dijk. Zo maar wat namen van wielerprofs die komende zaterdag meedoen aan Nederlands grootste strandrace, Egmond-Pier-Egmond. Deze toppers zullen het in ieder geval niet makkelijk krijgen. Zoals het er nu naar uitziet gaat de 36 kilometer lange wedstrijd verreden worden onder zware omstandigheden.

“Het water staat hoog en het zand is mul”, laat strandrace-specialist Tibor Zwaan aan Bikesight weten. De in Egmond woonachtige mountainbiker verkende het parcours afgelopen week. “Er staat waarschijnlijk zaterdag een west-noordwestenwind, dat zal het er ook niet makkelijker op maken”, vertelt Zwaan, die zelf in de race mikt op een korte klassering. Door de stand van de wind hebben de 4000 deelnemers eerst de wind een beetje in de rug en – na het nemen van de nieuwe keerlus – vooral tegen. De westenwind zal deelnemers die uit de wind willen zitten bij hun voorganger richting het mulle zand dwingen.

8405281172_a76d205cac_b
Beelden van de start van Egmon-Pier-Egmond van vorig jaar. Foto: Organisatie EPE

Zwaan is natuurlijk niet de enige strandracer die het de wielerprofs lastig wilt maken. Egmond-Pier-Egmond is de vierde race in de Lotto KNWU Strandraces. Vrijwel de gehele top van dat klassement staat aan de start van de wedstrijd. Voor het eerst sinds de invoering van het klassement, afgelopen oktober, wordt er bij de startopstelling rekening gehouden met de stand op de ranglijst. Uiteraard is alles over de race naderhand op Bikesight.nl te lezen.