NOORDWIJK – De derde race in de Lotto KNWU Strandraces is een prooi geworden voor Ramses Bekkenk. De 37-jarige mountainbiker van Team Koga, die in oktober aan Bikesight aangaf een specifiek doel van de nieuwe strandrace-competitie te maken, toonde zich zondag in Noordwijk de sterkste aan het einde van een snelle race. Bekkenk bleef zijn ploeggenoot Stefan Vreugdenhil net voor, derde werd Bram Imming. Robbert de Nijs werd 21e, maar behield de leiderstrui van de wedstrijdserie.

bekkenknoordwijk
Bekkenk vlak voor de finish in Noordwijk. Foto: Simone Urich

Het peloton had op weg van Noordwijk naar het keerpunt in IJmuiden (26 kilometer) wind in de rug. Er ontstond, na een spervuur aan demarrages, een kopgroep van ongeveer 15 coureurs. Op de terugweg met wind tegen werd het spel goed gespeeld door Team Koga, die met Bekkenk, Vreugdenhil en Bram Rood goed vertegenwoordigd waren in de kopgroep.

Na opnieuw een aantal demarrages op de zware terugweg liet Rood op een aantal kilometer voor het gat vallen voor Bekkenk en Tibor Zwaan. Dat bleek voor Bekkenk de beslissende ontsnapping. Zwaan werd vlak voor de streep nog voorbijgereden door Vreugdenhil en Imming. De Nijs was vlak voor de strandopgang nog uit de grote groep weggereden met onder andere Ronan van Zandbeek, maar werd op 300 meter voor de finish nog teruggehaald door het inmiddels nog groter geworden peloton.

“Ik had het even lastig in het begin en werd er gewoon af gereden”, keek winnaar Bekkenk terug op de 52 kilometer lange race, die hij in iets meer dan 1,5 uur volbracht. “Door gewoon tempo te blijven rijden kon ik toch weer vooraan aansluiten. Toen ik met Tibor weg was hoefde ik alleen nog volle bak door de laatste zandstrook en de winst was binnen, al kwam Stefan nog dicht bij.”

podiumnoordwijk
Vreugdenhil, Bekkenk, Imming. Foto: Simone Urich

“Even zag het er veelbelovend uit en had ik even hoop dat ik nog derde kon worden”, zei De Nijs op zijn eigen website. “Maar al snel bleek het tegendeel. We werden teruggepakt door een gigantische groep die zich ineens organiseerde. Zij versnelden en slokten ons 100 meter voor de afgang op. Ik zat tot aan m’n nek in het melkzuur en stond geparkeerd maar probeerde de schade zo goed en kwaad als het lukte te beperken.”

Rood werd uiteindelijk slechts 26e, maar kon daarmee leven. “Met nog 500 meter te gaan liet ik het lopen”, sprak hij op zijn eigen site. “maakte me niet uit of ik nou 5 of 25ste werd. De overwinning voor het team was vandaag het belangrijkste. Het gevoel was goed.”

Bij de vrouwen stond er opnieuw geen maat op Alieke Hoogendoorn. Zij won met meer dan twee minuten voorsprong op Nina Kessler, die tweede werd. Paulina Rooijakkers finishte als derde.

De volledige stand in de Lotto KNWU Strandraces is nog niet bekend. De volledige uitslag van Noordwijk als vanzelfsprekend wel. Die is hier te bekijken.