ARKEL – Het is een doelstelling die mountainbiketeam Merida-Bassa al jaren heeft: jeugd de ruimte geven in de mountainbikesport. Om dat streven nog extra kracht bij te zetten, heeft de leiding van het team in samenspraak met hoofdsponsor Merida besloten om voor het komende seizoen het aantal jonge wedstrijdrijders binnen de ploeg flink te vergroten. Keerzijde van dit besluit: het team neemt ook afscheid van een aantal oud-gedienden. “Het waren lastige knopen om door te hakken”, geeft eigenaar Patrick Bassa (41) toe.

markjesse
Mark den Breejen (l) en Jesse Bikker. Foto: Merida-Bassa

Bassa’s kinderen doen mee aan de Landelijke Jeugdcompetitie en het was daar dat de inwoner van Arkel steeds vaker de vraag kreeg of hij met zijn team niet wat meer voor de jeugd kon doen. “In eerste instantie was het antwoord altijd nee”, vertelt Bassa. “Ook door de kledingvoorschriften die gelden in KNWU-wedstrijden. Maar ik vond nu dat het moment daar was. Het is belangrijk dat we de jeugd de kans geven zich te ontwikkelen.”

Volgens Bassa kon hij wel vijftien jonge mountainbikers in zijn team opnemen. Het team begint echter met zevental jeugdige renners en rensters.  Het gaat om eerstejaars Junioren Sven Burger, die al lid van het team was, en David Nordemann. Daarnaast zullen Julia Boschker (eerstejaars Nieuweling-meisjes), Carlo van den Berg, Menno Don, Jesse Bikker en Mark den Breejen (allen eerstejaars Nieuweling) voor het team gaan rijden. “Een mooie groep van talenten. Julia en Carlo zijn afgelopen seizoen Nederlands kampioen geworden in categorie 7,” stelt Bassa, die Bikker en Den Breejen oppikte bij Jan van Arckel, de wielervereniging waar hij zelf trainer is.

Naast het de groep Nieuwelingen en Junioren, blijft de kern van Merida-Bassa van afgelopen seizoen gewoon lid van de ploeg. Met Marquerite de Neve en Natasja Nieuwenhuizen (Belofte-vrouwen), Manon van Hees (Elite-vrouwen), Dave van der Kooi, Pim van der Marel, Marcel Lommers (elite), Maikel  Govaarts (Masters 30+), Peter Branderhorst en Dennis Ebert (amateurs) komt het totaal aantal renners van het team op zestien.

Govaarts, Nederlands kampioen in zijn categorie en sportleraar van beroep, gaat een belangrijke rol spelen in de begeleiding van de jeugdige renners. “Hij zal hen gaan coachen op een serieuze maar speelse manier”, stelt Bassa. “Dat is ook de gedachte achter het plan: we moeten ze wel iets te bieden hebben. De jonge renners gaan gebruik maken van de faciliteiten van het team en gaan uiteraard rijden op een fiets van Merida.”

Bassa neemt afscheid van een viertal coureurs: Irjan Luttenberg, Rien Terpstra, Frans Groenendijk en Rozanne Slik. Bassa: “Van Irjan nemen we afscheid vanwege zijn werk bij de Luchtmacht. Rien was nog niet zo lang lid van het team, en ik denk dat het voor zowel hem als ons beter was  uit elkaar te gaan. Het is een prima jongen, maar we hadden wat verschil in inzicht. Rozanne kiest voor een carrière op de weg.”

Het is volgens Bassa de minst leuke taak van het teameigenaar zijn: een renner vertellen dat er geen plek meer in het team is. Die mededeling doen aan Frans Groenendijk – vanaf de start in 1999 lid van het team –  viel hem dit jaar het zwaarst. “Maar Frans begreep het ook wel. Hij is, met alle respect, ook al bijna vijftig jaar. Hij snapt dat hij plaats moest maken voor de jeugd.”

Bassa kijkt uit naar het nieuwe seizoen. “Het is mooi om met jonge talenten bezig zijn. Die kun je nog echt wat leren. Daar heb ik plezier in. Ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat lopen en wat deze stap in de toekomst voor het team gaat betekenen.”

nordemann
David Nordemann, hier rijdend in de kleding van zijn club Licht Verzet, is volgend seizoen lid van Merida-Bassa. Foto: Erik van den Boogert.