CUIJK – Stichting Mountainbike Platform heeft de genomineerden voor de MTB-Awards bekend gemaakt. In totaal vijftien mountainbikers in vijf verschillende categorieën maken kans op de titel. Bij de Elite-heren gaat het tussen Michiel van der Heijden, Henk Jaap Moorlag en Rudi van Houts.

Van der Heijden werd dit seizoen onder andere derde op het WK onder 23, vierde op het EK en derde in de eindstand van de wereldbeker (ook allebei onder 23).  Zijn belangrijkste zege: het Nederlands kampioenschap bij de elite. Bij die wedstrijd werd Rudi van Houts tweede. Van Houts werd verder onder andere negende bij de wereldbeker in Val di Sole, vierde in de Cape Epic en staat 14e op de UCI-ranking.  Moorlag werd veertiende in de wereldbeker van Albstadt, en vijftiende in Nove Mesto.

vanderheijdenwk
Michiel van der Heijden op het WK voor beloftes in Pietermaritzburg. Foto: Darren Goddard

Bij de Elite-vrouwen zijn Marianne Vos, Anne Terpstra en Laura Turpijn genomineerd.  Vos’ beste prestatie was de elfde plek in Albstadt (wereldbeker). Terpstra werd dit jaar Nederlands kampioene en werd op het EK onder 23 achtste. Turpijn werd derde in de Cape Epic.

In de categorie Talent-heren (16-22 jaar) gaat de strijd tussen Milan Vader (1e op het NK-junioren),  Kjell van den Boogert (13e op het WK-junioren) en Jesper Slik (1e op het NK voor beloftes).  In dezelfde categorie bij de vrouwen maken Annemarie Worst (1e topcompetitie, 2e op het NK-junioren), Marlo Koevoet (1e op het NK-junioren) en Annefleur Kalvenhaar (2e op het elite-NK) kans op de titel

In de Gravity-categorie zijn drie iconen uit de mountainbikesport genomineerd: Joost Wichman (wereldkampioen 4cross), Anneke Beerten (vierde op WK 4cross) en Rick Koekoek (3e wereldbeker trial).

Voor Wichman is het nu al de maand van de nominaties. Naast de MTB-Awards is hij ook genomineerd voor de Wielersporter van het Jaar in Nederland en de Cyclingnews Mountainbiker of the Year. Voor de laatste verkiezing kun je hier op hem stemmen.

4
Joost Wichman na het winnen van zijn wereldtitel. Foto: World Cup Leogang

De Stichting Mountainbike Platform bestaat onder andere uit Bart Brentjens (wie kent hem niet), Leo van Zeeland (oud-bondscoach) en Jan Weevers (oud-mountainbiketopper).  Gaan zij ook bepalen wie er gaat winnen? Nee! Dat doet de mountainbikewereld zelf. Iedereen kan bij de concullega’s van Mountainbike.nl in elke categorie op zijn of haar favoriet(e) stemmen.  Daarmee zijn ook nog prijzen te winnen.

De prijzen aan de winnaars van de MTB-awards worden op zondag 1 december uitgereikt.