SWARTBERG – Was het gisteren de absurd dikke klei die het de deelnemers aan de Bridge Cape Pioneer Trek (BCPT) erg lastig maakte, vandaag zorgde de laatste klim naar de Swartberg (1600 meter hoog) dat de renners als dode vogeltjes over de streep kwamen. Het Nederlandse contingent hield zich in de 92 kilometer lange etappe echter prima staande.

Micha de Vries en Rick van den Hanenberg (Cube Nutswerk) kwamen als eerste veteranenteam boven, wonnen daarmee hun derde etappe op rij en staan nu nog steviger bovenaan in het algemene klassement. Hun voorsprong op hun eerste achtervolgers is al bijna een uur en een kwartier.

devries1
Van den Hanenberg en De Vries na hun derde etappezege op rij. Foto: BCPT

Ook in de mix-categorie is het Cube Nutswerk dat de klok slaat. Marco Minnaard en Birgit Lavrijsen wonnen hun eerste etappe en zijn de leiders in het klassement Jennie Stenerhag en Craig Gerber nu tot op 29 seconden genaderd. Hun teamgenoten Nard Clabbers en Mirre Stallen herpakten zich na hun tegenvallende dag van gisteren en werden tweede in de dag-uitslag. Ze klommen daarmee op naar de vijfde plek in het klassement.

Bij de amateurs eindigde Kivada Schorriemorrie voor de tweede keer op het podium. Net als in de proloog eindigde het team, bestaande uit Coen Hoogervorst en Ninko Doornbos, als derde. Die plek neemt het team ook in in het klassement.

“Een zalige rit”, liet Doornbos aan Bikesight weten. “Afrikaans weer, een zonnetje, maar wel het snot voor de ogen gefietst. Het was net zo warm als het steil was, en het voelde als 35 procent.”

Volgens Doornbos waren de eerste kilometers niet zwaar en bleef het peloton lang bij elkaar, daarna kwamen een aantal klimmen van ongeveer een kwartiertje, met daartussen wat technische passages. “Zalig was dat”, aldus de Brabander.  “Daarna waren het vooral jeeptracks en stroken asfalt, waar ik flink achter ‘Zundapp’ Coen kon stayeren.”

De beslissing in de etappe viel echter op de laatste klim. “Het was serieus sterven”, sprak Doornbos. “Maar toen zagen we de leiders bij de amateurs  (met de geweldige  Zuid-Afrikaanse namen Sakkie en Hannes Hannekom, red.)  rijden en daarvan moest er één  geduwd worden (onbekend of het Sakkie of Hannes was, red.). Toen zijn we er naar toe gereden en er voorbij, waarbij Coen mij ook moest duwen. Maar ze moesten er wel af.”

Ook bij de elite-renners viel de slag op de klim naar de Swartberg. Dat had alles te maken  met de aanzienlijke geldprijs van ongeveer 10.000 euro die klaar lag voor het eerste team. Die prijs ging naar James Reid en Jens Schuermans van Asrin Cycling. Het elite-team van Cube Nutswerk, met Matthijs Eversdijk en Doornbos’ broer Liwald, werd tiende. “Ze zaten tot de voet van de Swartberg mee met de kopgroep, maar daarna ging hij stuk en hebben ze nog flink wat tijd verloren.”

swartberg1
De top van de Swartberg. Foto: BCPT

Kijk voor alle resultaten hier. De etappe van morgen in de BCPT is 107 kilometer lang en eindigt in het plaatsje De Rust. De deelnemers zullen het nodig hebben.