DEN HELDER – Met een beter gevoel kun je de donkere winterperiode bijna niet ingaan. Na vorige week Nederlands marathonkampioen bij de beloftes te zijn geworden, schreef Robbert de Nijs zondag ook zijn laatste koers van dit seizoen op zijn naam: Hoek van Holland – Den Helder. De 20-jarige inwoner van Warmenhuizen werd daarmee de jongste winnaar ooit van ‘s wereld langste strandrace.

“Het is wel heel lekker om voor het eest in het rood-wit-blauw te koersen”, straalde De Nijs, die in de race Koga-renners Bram Rood (tweede) en Stefan Vreugdenhil (derde) voorbleef. “Maar het is ook heel anders. Op een of andere  manier kijken renners anders naar je. Je krijgt meer respect, maar er wordt ook meer op je gelet.”

hoekvanholland1
Het podium van Hoek van Holland-Den Helder: Bram Rood, Robbert de Nijs en Stefan Vreugdenhil. Foto: Stichting Beachbiking Nederland.

De mountainbiker van team Feenstra reed de hele 132 kilometer lange wedstrijd voorin mee. Al vroeg in de koers reed hij in een kopgroep van drie samen met Vreugenhil en Rood. Ze trokken echter niet door en voor het lange asfaltstuk bij IJmuiden – favoriet Ramses Bekkenk (ook Koga) had toen al lek gereden – was er weer een grote groep bij elkaar.

De twee overgebleven renners van Koga maakten in de tweede helft van de wedstrijd de koers hard. “Ik was eigenlijk de enige die de gaatjes op die twee renners telkens dicht kon rijden”, keek De Nijs terug.

Dat had tot gevolg dat de drie er samen vandoor gingen. Op de Hondsbossche Zeewering, ongeveer 20 kilometer voor de finish, was het spel over voor Vreugdenhil. Hij moest zijn langzaam leeggelopen band bijpompen en zo stormden Rood en De Nijs met de wind in de rug op Den Helder af.  De Nijs: “Bram heeft het wel een paar keer geprobeerd, maar het lukte hem niet weg te rijden. Ik wist dat ik hem in de sprint de baas zou zijn, dus heb zelf niets meer ondernomen.”

En daarin kreeg De Nijs gelijk: met vier seconden voorsprong op Rood reed hij net binnen de 3,5 uur (meer dan 37 km/u gemiddeld) op het sportpark van FC Den Helder over de streep.

Rood baalde flink dat hij niet had gewonnen. “Ik ben nog nooit zo fris over de streep gekomen bij Hoek van Holland-Den Helder,” zei de strandrace-specialist. “Dat had te maken met de eerste 60 kilometer. Vanwege de vergunningen moesten we extra opletten in IJmuiden en rekening houden met de verkeersregels en stoplichten. De organisatie heeft ons gevraagd daarvoor niet teveel te koersen, en al helemaal niet op het asfaltgedeelte. Daarom reden we daar nog met zo’n grote groep samen.”

hoekvanholland2
De grote kopgroep bij Scheveningen, op weg naar IJmuiden. Links Rood, op kop Vreugdenhil en nog net te zien in zijn rood-wit-blauwe trui: Robbert de Nijs. Foto: Simone Ullrich

Voor Nijs kon het seizoen niet beter eindigen. Hij was dolgelukkig met zijn zege, bij zijn eerste deelname aan de wedstrijd. Dat hij nu in topvorm is en zijn seizoen voorbij is, vindt de Noord-Hollander niet zonde. “Het is natuurlijk verleidelijk om nu nog even door te knallen, maar daar richt ik waarschijnlijk alleen schade mee aan. Ik heb echt even rust nodig. De resultaten die ik nu heb geboekt, zijn een hele goede trainingsmotivatie voor in de winter.”

Lees het eigen verslag van Robbert de Nijs op zijn eigen website.

Bij de vrouwen werd de race met afstand gewonnen door Alieke Hoogenboom, die met haar tijd van 3.51 de nummer twee Paulina Rooijackers 12 minuten voorbleef.

Kijk voor alle resultaten van Hoek van Holland-Den Helder op de website van Stichting Beachbiking Nederland.  De wedstrijd was ook de eerste in de wedstrijdserie Lotto KNWU Strandraces. De klassementen daarvan zijn nog niet beschikbaar.