BAHIA – “Ik ga douchen en op bed liggen, want ik weet niet of ik hier ooit nog van herstel.” Was getekend: Hans Becking, na de tweede etappe in de Brasil Ride. Het harde werken van de kersvers Nederlands marathonkampioen tijdens de meer dan 130 kilometer lange rit in lijn was gelukkig niet voor niks. Samen met zijn partner Jiri Novak eindigde Becking opnieuw als derde in de daguitslag, met een tijd van 6 uur en 18 minuten.

“Ik heb nog nooit zo afgezien als vandaag. De laatste klim was echt een hel”, liet de mountainbiker van Superior-Brentjens weten. “De lengte brak me op. Als cross-countryrenner moet ik nu ineens zes uur kachelen. Het tempo is prima, maar zo lang kan ik gewoon nog niet aan.”

Novak heeft volgens Becking een iets grotere motor. “Maar we zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Zodra ik  het moeilijk krijg schakelt hij terug. Net voordat ik signaal wil geven om rustiger te gaan rijden.”

becking4
Novak en Becking een half uur na de finish. “Toen pas kon ik weer lachen”, aldus de renner van Superior-Brentjens. Foto: Brasil Ride

Ook Bart Brentjens had geen gemakkelijke dag. Zijn teamgenoot Abraao Azevedo voelde zich minder sterk, en de leiders in het 40+ klassement verloren meer dan vijftien minuten op de dagwinnaarss, Vitor Gamito en Paulo Freitas. Brentjens en Azevedo, die meer dan zeven uur op de fiets zaten,  zakten daardoor ook naar de tweede plaats in het klassement.

De etappezege bij de elites was voor de Portugezen Luis Leao Pinto en Tiago Ferreira, en zij staan nu ook eerste in het algemeen klassement. Leiders Kohei Yamamoto en Christoph Sauser verloren meer dan een half uur, vanwege krampen van de Japanner en staan nu slechts achtste in de overall-rangschikking.

Een geluk voor Becking: morgen staat er XC-etappe op de planning, over 5 rondes van 7 kilometer. “De gemiddelde tijd van de twee renners telt, we hoeven niet op elkaar te wachten. Dat kan wel eens verrassende resultaten opleveren,”  sprak de inwoner van het Belgische Wetteren.

Kijk hier voor de volledige uitslag.