NIEUWEGEIN – Eindelijk is er dan een officiële naam voor de nieuwe strandrace-competitie die op 20 oktober al start: de Lotto KNWU Strandraces. Dat maakte de KNWU vandaag in een persbericht bekend.  “Door de overkoepelende rol van de KNWU kunnen de bestaande organisaties de wedstrijden nog beter neerzetten. Door de samenwerkingsverbanden zijn er meer financiële middelen beschikbaar.  Aan deelname voor de sporter binnen de competitie zijn geen extra kosten verbonden,” laat de Nederlandse wielerbond  weten.

KNWU-normaal-vectorVerder stond er weinig nieuws in het bericht van de KNWU. Eerder berichtte Bikesight al over de formule die bij de Lotto KNWU Strandraces wordt gehanteerd. Inmiddels hebben we de officiële reglementen ingezien. De competitie gebruikt inderdaad hetzelfde systeem als de Sforz Rose Marathoncup.

Dat betekent concreet dat de winnaar bij elke wedstrijd 1000 punten krijgt. Bij de overige deelnemers wordt de tijd van de winnaar (in seconden) gedeeld door de eigen tijd, en dat vermenigvuldigt met 1000.  Er worden vier klassementen opgemaakt: mannen en vrouwen met wedstrijdlicentie, en mannen en vrouwen met een basislicentie.

De serie bestaat uit acht wedstrijden, die alle acht  meetellen voor het klassement.  In tegenstelling tot de marathoncup is er – zo staat in het reglement – geen sprake van een schrapresultaat. Alle resultaten worden bij elkaar opgeteld. Na afloop van elke wedstrijd wordt een klassement opgemaakt. De renner die de leiding heeft, ontvangt een leiderstrui.

Als gezegd, de competitie start op 20 oktober al tijdens Hoek van Holland – Den Helder. Zie het volledige programma hieronder. Op 2 februari is tijdens de van Dijk-tot-Dijkrace het eerste officiële NK Beachrace.

Kalender Strandcompetitie:

  • 20 oktober: Hoek van Holland – Den Helder
  • 23 november: Rabo Beach Challenge  – Scheveningen
  • 8 december: SRAM Beach Race – Noordwijk
  • 11 januari: Egmond-Pier-Egmond
  • 2 februari: Dijk tot Dijkrace – Petten (NK)
  • 16 februari: Farmfrites Strandrace – Rockanje
  • 8 maart: MTB Ameland
  • 16 maart: MTB Strandrace – Castricum