BRUCHHAUSEN – Het was na achtereenvolgens een vierde, een derde en een tweede plek zijn eerste overwinning van het seizoen. En daarmee liet Maarten Janssen zien precies op tijd in vorm te zijn voor het NK marathon bij de amateurs, volgende week in het Limburgse Eijsden. De mountainbiker van SforZ Racingteam (32) won zaterdagmiddag de middellange afstand (70 km) van de Langenberg-marathon in het Duitse Bruchhausen.

De inwoner van Hengelo maakte in de zeer modderige omstandigheden van de wedstrijd in het Sauerland het verschil in de tweede ronde van 35 kilometer. “In de eerste ronde kwamen we met zes man vooruit te rijden”, keek hij terug. “Ik had niet het gevoel dat ik de sterkste was, maar op de eerste lange klim na de doorkomst kon ik goed doortrekken en bleven we met vier over. Een van mijn concurrenten viel weg met een lekke band. Vervolgens had ik op de laatste lange klim een klein gaatje en ben ik in een strak tempo doorgereden. Bovenop kon ik door de mist niet goed zien hoe groot mijn voorsprong was.”

Die bleek echter voldoende: na een koers van 2 uur en 58 minuten hield Janssen de Duitsers Klaus Reinisch en Max Feger respectievelijk één en twee minuten voor.

langenbergmaartenjanssen
Janssen op het podium met Feger. Reinisch stond naar alle waarschijnlijkheid nog onder de douche de modder uit z´n ogen te spoelen.

“Dit geeft heel veel vertrouwen voor het NK”, sprak Janssen tevreden. “Dat is een van mijn hoofddoelen dit seizoen. Vorig jaar had ik voor mijn gevoel kunnen winnen, als ik geen pech had gehad. De komende editie is voor mij echt een revanche daarop.”

De Sforz-coureur verwacht dat ook dit jaar pech en geluk een grote rol gaan spelen bij de titelstrijd. “En je moet goed je ogen openhouden, omdat alle categoriën doorelkaar rijden. Wie mijn belangrijkste concurrenten worden, is een lastige vraag.  Ik heb pas na de zomer een aantal marathons gereden en elke keer stonden er anderen aan de start. Er is niet een vast groepje kanshebbers, denk ik.”

Een ding is zeker: aan zijn eigen vorm gaat het niet liggen. “Niks meer aan doen”, knipoogde Janssen.

markvanschie
Zware omstandigheden in het Sauerland. In tweede positie van dit groepje rijdt Mark van Schie. Foto: Sportograf.com

Veel deelnemers haalden door de zware omstandigheden de finish in de Langenberg-marathon overigens niet. Toch deden naast Janssen veel Nederlanders het goed.  Karen Brouwer (Koga) won de middellange afstand bij de vrouwen. Op de lange afstand (105 kilometer) was de zege voor Sebastiaan Kamphuis, die Brouwers teamgenoot Stefan Vreugdenhil met een tijd van 4.34.33 krap drie minuten voorbleef. Twintig minuten daarachter werd Mark van Schie, teamgenoot van Janssen, vijfde.

Ramona van Ede (Mulder-Smit Cyclingteam) won op de 105 kilometer bij de vrouwen (6.41.04). Bij de veertigplussers ging op de lange afstand de zege naar onze landgenoot Rolf Vetter (Peerkes-Biketeam). Hij bleef met zijn tijd van 5.03.57 Martin Schuttert (Koga) ruim voor.  Kijk voor alle uitslagen hier.