LANGKAWI – Het eigenlijke plan van de organisatie van de Langkawi International MTB Challenge was om het parcours van de UCI Marathon Series vandaag nog eens dunnetjes over te doen. Het feit dat de Maleisische wedstrijdleiding besloot om de derde etappe meer dan tien kilometer in te korten ten opzichte van de marathon van zaterdag, zegt genoeg over de zwaarte van de koers.

Om het voor de coureurs nog iets lastiger te maken, begon het tijdens de start van de etappe ook nog eens te regenen. Het parcours veranderde daardoor in een modderbende. Daarin hielden Bram Rood (elite) en Patrick Janssen (masters) zich echter goed staande. Rood werd tiende, Janssen voor de vierde keer op rij derde. Die posities nemen de twee Nederlanders ook in in het algemene klassement.

“Moesten we zaterdag al veel lopen, vandaag was het helemaal raak”, onderschreef Rood op zijn website nog maar eens de pittige omstandigheden. De mountainbiker uit Heerhugowaard – die in het slot van de vorige etappe nog een mooie opmars maakte – had nu in de slotfase last van een leeglopende achterband.  Door de band enkele keren onderweg op te pompen, wist hij zijn positie vast te houden.

De etappezege bij de mannen ging naar de Japanner Kohei Yamamoto van Specialized, die daarmee de eerste Aziatische etappewinnaar in Langkawi was. Yamamoto bleef de Zwitser Nicola Rohrbach voor en loste en passant ook nog Emil Lindgren (lid van het Nederlandse GiantPro XC Team) af als leider van  de race. De Zweed had een slechte dag en dankte naderhand zijn Zwitserse teamgenoot Fabian Giger, die hem had geholpen het verschil niet al te groot te laten worden.

langkawiyamamoto
Yamamoto passeert als eerste Aziaat ooit als eerste de finish in Langkawi. Foto: Langkawi International MTB Challenge

Het verschil tussen Yamamoto en Lindgren in het klassement is krap 3 minuten. Dat is ook de achterstand die Rood heeft op de nummer negen van het klassement, de Zuid-Afrikaan Rourke Croeser.