FRANEKER – Een paar weken geleden schreef hij al de Streetrace in Havelte op zijn naam. Donderdagavond was Erik Groen ook de beste in de City Wall Cross in Franeker, een streetrace die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd. De mountainbiker van Feenstra (23) bleef zijn teamgenoot Gosse van der Meer (18) voor, derde werd Henk Bos (een paar weken geleden nog winnaar van de Elfstedenmarathon).

f7citywall
De organisatie had gezorgd voor wat extra hindernissen op het parcours. Foto: www.hendriksfotografie.com

De City Wall Cross was onderdeel van de F7 Agrarische Dagen, een groot landbouwfeest in het Friese stadje dat dit jaar zijn 60e editie beleeft.  De renners reden hun rondjes onder andere over de stadswallen van Franeker. “Een mooi initiatief, met zeker mogelijkheden om te groeien”, liet de winnaar in weten. “Naast aantal sprongen, zaten er ook een waterbak en een paar korte hellingen in. Dat zorgde voor een leuk afwisselde ronde.”

Nummer twee Van der Meer reed door zijn cross-ervaring – er zat een trap omhoog in het parcours – nog wel twee rondjes aan de leiding, maar werd later ingelopen door de sterkere Groen. “Ik had een wat mindere start”, keek Groen op zijn overwining terug. “Ik  kon echter al snel opschuiven van de vierde plek naar de tweede. Ik ben in de derde ronde op kop gaan rijden en kon snel een redelijk grote voorsprong opbouwen. Halverwege de race begon het harder te regenen en werd parcours gladder en was het af en toe oppassen.”

De jonge Van der Meer, die zich aan het voorbereiden is op het veldritseizoen, doet in een sfeerreportage in het Friesch Dagblad uitgebreid zijn verhaal. Dat artikel is hier te lezen. In die reportage ook meer over de achtergronden van de wedstrijd.