HAFJELL – Hij moet even goed nadenken over de vraag of hij er tevreden mee is, de 15e plaats in de XC-eliminator bij de World Cup in Hafjell. Het uiteindelijke antwoord verraadt de twijfel bij Jeroen van Eck. “Ja en nee”, vertelt de renner van MPL-Specialized (20) donderdagavond als hij net zijn nakoers-bord spaghetti op heeft.

uci-mtb-world-cup-2013-logo“Vijftiende van de wereld, in een startveld van honderd. Dat is natuurlijk niet slecht”, blikt hij verder terug. “Er zat ook niet meer in, en ben ook wel tevreden over het koersverloop. Maar ik had toch echt wel gehoopt op de halve finale. Waar dat aan ligt? Ik denk dat ik iets te gretig was en teveel energie in de kwalificatie heb verspeeld. Dat brak je op dit zware rondje gewoon op. Het is  in ieder geval weer een goede les.”

Van Eck reed in het Noorse plaatsje de vijftiende kwalificatietijd en plaatste zich daarmee ruimschoots voor de 1/8-finales. In die eerste knock-outronde leek de inwoner van Leuth redelijk makkelijk op weg naar de tweede plek en dus plaatsing voor de kwartfinale, totdat in de laatste technische downhill ineens een concurrent op spectaculaire wijze bij hem binnendoor kwam. Van Eck: “Ja, daar schrok ik van, ik had niet eens gezien dat daar een lijn was. Gelukkig was ik sterk genoeg om hem in de laatste honderd meter nog voorbij te sprinten.”

pasfoto jeroen
Jeroen van Eck. Foto: MPL Specialized

In de kwartfinale kwam Van Eck er niet meer aan te pas. Tot ongeveer driekwart van de lange klim kon hij zijn drie concurrenten volgen, daarna werd het gat snel groter. “Ik verzuurde compleet. Die klim was zo zwaar, en ook het stuk daarna had je nog veel power nodig. Ik was op dat moment alleen nog maar bezig met mijn eigen rijden, en niet meer met mijn klassering. Ik zat kapot.”

Winnaar van de eliminator werd de Duitser Simon Gegenheimer. Achter Van Eck eindigde junior (!) Rik Jansen (Team TROI) als 32e. Jansen haalde knap de achtste finales (32e kwalificatietijd), maar werd daarin meteen uitgeschakeld.

Anne Terpstra reed bij de vrouwen de negende kwalificatietijd, maar ging vervolgens in de achtste finale niet meer van start. De reden daarvoor is bij Bikesight.nl nog onbekend.

Van Eck eindigde in het eindklassement van de XCE World Cup als 26e. De cup werd gewonnen door Daniel Federspiel. Kijk voor alle resultaten op de website van de UCI.