SAALHAUSEN – Het is maar een klein dorpje in het prachtige Sauerland, maar komend weekeinde wel een hotspot in het nationale mountainbiken.  Zowel een groot deel van de Nederlandse marathonscene  als de mannen en vrouwen van het kortere werk  komen in actie in Saalhausen. Daar wordt op zaterdag tijdens de SKS Shark-Attack Bikemarathon gestreden om het Open NK én de punten van de SforZ ROSE Mtb Marathoncup. Zondag is er de openingsmanche van de Bundesliga.

Rudi van Houts (met vernieuwde website), Frank Beemer, Hans Becking, Laura Turpijn, Annefleur Kalvenhaar, Annemarie Worst: zo maar wat namen van  Nederlandse elite-coureurs die in de XC-race acte de présence geven. Zij krijgen in ieder geval flinke tegenstand: zo start vice-wereldkampioen Manuel Fumic bij de mannen en nemen de vrouwen het op tegen Olympisch kampioenen Gunn-Rita Dahle en Sabine Spitz.

bundesligasaalhausenandresteinberg
Start van de Bundesliga in Saalhausen vorig jaar. Centraal Manuel Fumic. Foto: André Steinberg

Die toppers lijken de koers in het Sauerland vooral te zien als voorbereiding op de World Cups in Nove Mesto en Albstadt, later deze maand. “Mijn vorm is erg goed, maar ik moet dit soort races rijden om te pieken bij de wereldbekerwedstrijden”, zegt Dahle in een persbericht van de organisatie. “Ik wil het geen trainingsrace noemen, maar dit is voor mij een koers om het goede ritme te vinden”, vult Fumic haar aan.

Ook in de andere categorieën doen landgenoten mee. Zo staan er zes coureurs aan de start bij de beloftes. De volledige startlijsten van de Bundesliga zijn hier te bekijken. Het KNWU Team MTB van bondscoach Tim Heemskerk is er niet bij: zij zijn in het Oostenrijkse Graz voor een wedstrijd in UCI Junior Series. Heemskerk is daar met zijn drie van zijn eigen coureurs (Milan Vader, Wiebe Scholten, Roel van der Stegen)  aangevuld met David Nordemann, Sven Burger (beide Merida-Bassa) en Bart Pennings (Gerotech).

Voor Bram Rood wordt een druk weekeinde: hij doet op zaterdag een gooi naar de Open Nederlandse marathontitel, op zondag doet hij ook mee aan de Bundesliga. Rood krijgt op het NK concurrentie van onder andere zijn teamgenoot bij Koga-KMC-Mitsubishi Ramses Bekkenk en heel veel andere landgenoten. Op de langste afstand is (bij benadering) ongeveer driekwart van de deelnemers afkomstig uit Nederland, op de halve marathon ongeveer de helft.

hoehe_lang_kl
Hoogteprofiel van de lange afstand. De wedstrijd (+3000hm op 100km) staat bekend als de zwaarste Sauerland-marathon.

De volledige deelnemerslijsten van het Open NK Marathon zijn hier te bekijken. De tussenstand van de Sforz Rose MTB Marathoncup hier.