Terpstra maakt indruk met winst in World Cup Andorra

Zo, wat was dit dan allemaal? Anne Terpstra heeft zondag als eerste Nederlandse vrouw een wereldbeker gewonnen. De 28-jarige renster van Ghost verraste in Andorra alles en iedereen met een race waarin ze op indrukwekkende wijze Jolanda Neff (tweede) van zich afhield.

,,Ik voelde me de hele week goed, maar dit had ik niet verwacht”, zei Terpstra na de race. ,,Ik ben hier zo blij mee. Ik heb mijn eigen race gereden. Het is ongelooflijk. Ik moet mijn doelen aanpassen. Mijn doel dit seizoen was om het podium te halen, nu heb ik er een gewonnen. Maar hier ga ik eerst van genieten.”

Eén tegenvaller voor Terpstra (dan hebben we ‘m maar meteen genoemd): ze had deze World Cup bij het NOCNSF niet aangemerkt als kwalificatie-moment voor de Olympische Spelen; haar goede prestatie had haar een ticket voor Tokio op kunnen leveren, maar doet dat niet. Geen reden voor paniek, want met deze bijzonder goede vorm zal ze zich later (vermoedelijk in Les Gets al) moeten kunnen kwalificeren.

Terpstra – die in mei met een vijfde plek in Albstadt voor het eerst in haar carrière op het podium stond – reed vanaf het begin van de wedstrijd in de kopgroep, waarin onder meer Eva Lechner, Kate Courtney en Catherine Pendrel probeerden weg te rijden. Het loodzware parcours op hoogte (2000m) strafte elke vroege aanval echter onverbiddelijk af. Waar de koplopers er telkens doorheen zakte, zat de Apeldoornse constant goed vooraan.

In de vierde ronde nam ze op de top van de lange beklimming zelfs de leiding over van Pauline Ferrand-Prevot, die tot dan toe de sterkste indruk maakte. Na de afdaling had ze al een gat van 15 seconden. Waar Ferrand-Prevot er ook doorheen zakte, vocht Terpstra met de van een grote achterstand teruggekomen Jolanda Neff om de eindzege. De Nederlandse hield het gat lang op om en nabij de 10 seconden, maar met nog anderhalve ronde te gaan sloot de Zwitserse aan. Bij het ingaan van de laatste ronde viel Neff aan, maar de in de vorm van haar leven verkerende Terpstra gaf geen krimp. Ze nam over en pakte meteen een dikke voorsprong die voldoende bleek voor de zege.

Ook Anne Tauber (al zeker van de Spelen en in Albstadt dicht bij de zege) reed sterk en bevond zich lang bij de beste vijf. Ze kon de versnelling van Terpstra echter niet beantwoorden, zakte wat terug en finishte op krap twee minuten seconden als zevende.

Achter Terpstra en Neff finishte Yana Belomoina (na een opmars) als derde. De Mexicaanse Campuzano werd verrassend vierde, de Zweedse Jenny Rissveds vijfde en de Belgische Githa Michiels als zesde.

Related posts

Vroege vlucht Reijnhout heeft succes in Steenwijk

by Juul van Loon
9 jaar ago

Boelen, Bodemann en Bassa winnaars eerste NL MTB Cup

by Juul van Loon
6 jaar ago

Tauber ook in WB (11e) indrukwekkend: ‘weet niet waar dit vandaan komt’

by Juul van Loon
7 jaar ago
Mobiele versie afsluiten