Er is ooit een periode geweest dat ik zonder kilometerteller en hartslagmeter rond reed, maar dat ik toen fatsoenlijk kon trainen of een wedstrijd kon rijden kan ik me nu niet meer voorstellen. Nee, in het leven van iemand die gestructureerd traint en het maximale uit zijn wedstrijden wilt halen is een goede fietscomputer een must. De afgelopen jaren had ik verschillende soorten op mijn stuur zitten, zoals een Garmin Edge 800, Edge 520 en een Bryton Rider 530.

Het zijn allemaal apparaten die op hun manier alle soorten trainingsgegevens combineren met (simpele) navigatiemogelijkheden. Dat laatste is voor mij namelijk een must geworden. Als je zoals ik vaak in onbekend terrein fietst, dan is het erg prettig (en leuk) als je een route kan bedenken of downloaden en vervolgens kan narijden.

Afgelopen september kreeg ik de kans om een nieuw apparaat in dit segment aan een uitgebreide duurtest te onderwerpen: de Sigma Rox 12.0 Sport. Ik had deze fietscomputer al langer op de korrel als een zeer interessant apparaat, vanwege de looks (mooi kleurenscherm) en de vele mogelijkheden. Het is een prijswinnaar, en het is niet voor niks dat Tom Dumoulin en zijn Sunweb-ploeg koersen met deze Sigma. Het verbaasde me dan ook niet dat de Rox 12.0 de afgelopen maanden voldeed aan de verwachtingen. Het werd al snel mijn favoriete trainingspartner, op zowel de weg als de mountainbike.

De Sigma Rox 12.0 komt in een mooi doosje, met daarin alle kabeltjes en mounts die je nodig hebt.

Unboxing Sigma Rox 12.0 Sport
De Sigma Rox 12.0 wordt netjes verpakt geleverd met daarbij met meerdere mounts en bevestigingsmaterialen. De front-mount laat zich makkelijk op het stuur van mijn Specialized Epic schroeven en hij zit mooi recht en centraal. Aangezien ik geen digibeet ben en wel wat ervaring heb met dit soort apparaten ga ik zonder ook maar één letter van de handleiding te lezen aan de slag. Dat is geen probleem: alles bij de Rox wijst zich eigenlijk vanzelf. Het touchscreen in combinatie met ‘home-knop’ werkt handig. In korte tijd heb ik me aangemeld via Wifi, de laatste firmware-update geïnstalleerd en koppelingen gemaakt met Strava en Trainingpeaks.

Ik ben altijd redelijk ongeduldig met het instellen van de verschillende schermen maar ook dat gaat super simpel. Je kunt verschillende profielen maken, waarbinnen je alles naar de wens van bijvoorbeeld de fiets of type training kan aanpassen. Omdat ik het graag altijd hetzelfde heb, hou ik het bij één profiel. De mogelijkheden in het weergeven van je gegevens zijn eindeloos (tot 10 velden), net als de gevarieerdheid in de gegevens zelf. Alles wat je wilt weten, kun je op je scherm krijgen (inclusief specifieke velden voor bijvoorbeeld een E-bike, Rotor of Di2).

De eerste test Sigma Rox 12.0 Sport
Het duurt niet lang voordat ik klaar ben voor de eerste test. Het koppelen (via ANT+) van mijn vermogensmeter(s) en hartslagmeterband gaat simpel, tijdens de rit doet de Rox wat ik van een apparaat verlang. Starten, stoppen en ‘lappen’ gaat via makkelijk bedienbare en fijn aanvoelende knoppen bovenop, ‘swipen’ over het touchscreen gaat ook met fietshandschoenen soepel en het scherm – dat toch een stuk kleiner is dan het apparaat zelf – ziet er aantrekkelijk uit en is goed afleesbaar. Bovenal: alles reageert supersnel. Je merkt direct dat het een krachtig apparaat is, ook de GPS-sensoren zijn zeer accuraat.Tijdens de eerste trainingen constateer ik dat ik op een volle batterij maximaal 7 uur kan trainen, zonder batterijbesparende maatregelen te nemen. Met alles zo ‘laag mogelijk’, moet meer dan 10 uur haalbaar zijn (al heb ik dat niet uitgetest).

Leuke extra: verschillende covers!

Navigeren op de Sigma Rox 12.0 Sport
Niet lang na die eerste korte ritten staat de eerstvolgende buitenlandtrip op het programma, tijd om de navigatie-functie voor het eerst eens goed aan de tand te voelen. De trip gaat naar Sicilië en ik hoef geen moeite te doen om een gedetailleerde kaart van het Italiaanse eiland te installeren: een groot deel van Europa staat al standaard klaar. De kaarten (overal te wereld) die er niet op staan zijn overigens met enkele drukken op de knop te downloaden. Een groot pluspunt, want ze zijn ook nog is mooi en superduidelijk!

De Sigma staat het toe om fietsroutes op verschillende manieren in te laden. Via het eigen Data Center, via de gekoppelde accounts van bijvoorbeeld Strava of GPSIES of op de ‘ouderwetse’ manier. Die laatste manier gebruik ik. Via het kabeltje hang ik de Sigma aan mijn laptop, kopieer het GPX-bestand naar de juiste map en voíla: de training in onbekend terrein kan beginnen. 

Kaart en route ingeladen, ready to go! Dit was voor de verkenning van de Etna Marathon op Sicilië. Een waardevolle, want enkele dagen later kwalificeerde ik me voor het WK. De verkenning ging overigens in delen..

Teleurstellingen
Eenmaal op pad loop ik toch voor het eerst tegen een paar teleurstellingen aan. De Sigma heeft alleen maar de optie om een route daadwerkelijk te volgen, met alles wat daarbij komt kijken. Dat betekent dat ik bij afslagen te maken krijg met notificaties en als het pad even wat anders loopt ik de waarschuwing krijg dat ik van de route af ben. Zeker dat eerste is iets dat in mijn ogen met fietsen niet nodig is en – zeker in het bos – ronduit onhandig. Het is een deel ook wennen, naar mate de week op Sicilië vordert krijg ik meer handigheid in. Toch zou ik de bekende ‘Garmin-optie’ om meerdere routes tegelijk ‘vast’ te kunnen zetten op de kaart om ze slechts als een broodkruimelspoor te volgen een waardevolle toevoeging vinden.

Het navigeren werkt verder overigens prima. Zo nu en dan wordt een bocht aangezien voor een afslag. Dat is op de weg verder niet storend, in het bos moet ik goed op blijven letten en goed vooruitkijken. Ik zet zelf de autozoom-functie uit om een duidelijk overzicht te houden en zo rijden we eigenlijk weinig verkeerd. Op de momenten dat ik wel even moet zoeken komt de snelheid van het apparaat weer als onderscheidende factor bovendrijven. In en uitzoomen en scrollen over de kaart gaat allemaal erg soepel. Daarnaast is het ingebouwde kompas (de kaart staat daardoor altijd goed) handig.

Onze eerste tocht duurt wat langer dan gedacht en op driekwart besluiten we om te draaien. Om niet dezelfde route terug te hoeven fietsen maak ik gebruik van de ‘draw-a-route’ functie op de Sigma. Dat blijkt supergaaf te werken. Met mijn vinger teken ik globaal een lijn richting ons startpunt, in no-time berekent de Rox 12.0 de route die daar dichtbij ligt. Via prachtige wegen leidt de GPS ons vervolgens terug naar ons hotel. Later in de week gebruik ik ook nog de navigatiefunctie. Via het invoeren van een adres rijden we naar een dorpje bovenop een berg. Ook dat werkt perfect (via instellingen kun je aangeven of je verhard of onverhard wilt rijden, etc).

Adresje in voeren en rijden maar. De Sigma Rox 12.0 is ook een TomTom. Niet dat je het dagelijks gebruikt, maar het kan op momenten erg handig zijn.

Na de training
Druk je op de stopknop dan krijg je een scherm waarin je kunt kiezen voor het opslaan van je training, het verwijderen ervan of het vervolgen van je rit. Na het opslaan krijg je een overzicht van dat wat je die dag op de fiets gepresteerd hebt.

Een van de eisen die voor mij een grote meerwaarde zijn aan een GPS is het makkelijk uploaden van die prestaties naar bijvoorbeeld je Strava of Trainingpeaks. Uiteraard levert dit bij de Sigma Rox weinig problemen op. Het gaat niet volledig automatisch (uploaden als je contact maakt met je wifi) maar met een paar drukken op de knop. Via de optie ‘datasync’ kun je eenmaal thuis alles in één keer synchroniseren, of afzonderlijk per account.

Geen telefoonverbinding   
Hier komen we wel bij een van de ‘beperkingen’ van de Sigma. Deze datatransfer gaat altijd via WIFI (of via een kabel en je computer), via een bluetooth-connectie met je telefoon is het niet mogelijk. Sta je bijvoorbeeld op een camping en wil je toch snel uploaden is dat op te lossen door van je telefoon een wifi-hotspot te maken.

Het ontbreken van een connectie met je telefoon heeft ook als automatisch gevolg dat het niet mogelijk is om bijvoorbeeld meldingen van inkomende gesprekken of sms-berichten op je ROX te ontvangen. Ook bij een valpartij automatisch een ‘baken’ versturen – waar ik zelf geen ervaring mee heb, maar een optie die  sommige nieuwe GPS-apparaten hebben – gaat niet. Voor mij was het eigenlijk niet storend.

Wedstrijden met de Sigma Rox 12.0 Sport
Ik heb verschillende wedstrijden gereden met de Sigma Rox 12.0 Sport en daarbij deed de GPS wat ik ervan verwachtte. Is het daarmee bij uitstek een wedstrijd-GPS? Kan, maar niet per se. Hij is wat zwaarder dan de gemiddelde GPS: 120 gram, tegenover ongeveer 60 gram van een Edge 520. Verder maak ik tijdens een wedstrijd maar weinig gebruik van de extra functies. Ik heb voldoende aan basisinformatie (al vond ik het hoogteprofiel een leuke toevoeging).

Onderweg tijdens de Etna Marathon constateerde ik wel een nadeel van het touchscreen. Dat is supergevoelig (waardoor het ook zo lekker snel werkt), maar een paar druppels zweet komen het swipen niet ten goede. Iets dat in een latere regenrit nog werd bevestigd. Om goed te kunnen navigeren tussen alle functies moet je het scherm eerst even droogvegen.

Groot voordeel aan de Sigma Rox tijdens een wedstrijd: het scherm is dusdanig duidelijk, dat je ook als je door alle inspanningen alles niet meer zo helder ziet je toch gewoon alle info kunt aflezen.

Extra’s Sigma Rox 12.0 Sport
Een van de leuke extra’s aan de Sigma is dat je het met verschillende covers je favoriete kleur kan geven. Daarnaast zit er uiteraard software bij. In het Sigma Data Center kun je alle data van je Sigma Rox 12.0 beheren en bekijken. Je ziet het volledige trainingsoverzicht (voor mij overbodig), maar kunt bijvoorbeeld ook je profielen en trainingspagina’s aanpassen. Handig, als je veel wilt tegelijk wilt veranderen en niet teveel wilt ‘priegelen’ op het apparaat zelf. Je kunt ook specifieke work-outs toevoegen, een functie die ik zo zelf nu en dan gebruikte.

Bij work-outs plan je je intervaltraining. Ik gebruikte het zelf vooral bij wat langere intervallen, omdat je bij het uitvoeren van zo’n workout een mooi scherm op je Rox krijgt. Daarin zie je via een verkleurende balk of je in de juiste zone (bijvoorbeeld wattage of hartslag) aan het fietsen bent. Rood is te hoog, blauw te laag en groen is goed. Werkte voor mij erg prettig en motiverend.

Dat ik het niet altijd gebruik bij dat soort trainingen heeft te maken met de bewerkelijkheid. Zeker op de Rox zelf is het best een klus om die intervaltrainingen er goed in te zetten. Het zou een fijne toevoeging zijn als je vanuit (bijvoorbeeld) Trainingpeaks je geplande training zou kunnen importeren.

De Sigma Rox past ook in een mount van een Garmin en – zoals hier – in die van Bryton. Klikt niet vast, maar zit verder prima. Hier zie je ook het workout-scherm met het fijne balkje. En wat touchscreen-verstorende druppels.

Conclusie
Dat laatste brengt me bij de conclusie. Want als Sigma dat soort kleine extra’s (zoals ook de optie om een route vast te zetten) aan de Rox 12.0 via firmware zou toevoegen, dan nadert het apparaat in mijn ogen de perfectie. Het apparaat wordt in ieder geval regelmatig verbeterd. Tijdens de periode dat ik hem aan de tand voelde kwam er in het snelmenu, dat verschijnt door bovenaan het scherm te ‘trekken’, de optie kalibratie van de powermeter bij. Ideaal als je veel met (verschillende) powermeters fietst.

De Sigma Rox groeide in ieder geval snel uit tot een zeer prettige compagnon op de fiets. Het is een echte allrounder en ik denk dat Sigma een apparaat in de markt heeft gezet dat de concurrentie moeiteloos aankan met de topmodellen van Garmin. Ten opzichte van de (wat oudere) apparaten die ik tot nu toe heb gebruikt is het in ieder geval een flinke verbetering. Van de investering van 399,- (adviesprijs) ga je in ieder geval geen spijt krijgen.

Voordelen en nadelen Sigma Rox 12.0 Sport

+ Looks
+ Werksnelheid en geheugen
+ Ontelbare functies
+ Beschikbare kaarten en navigatie
+ Regelmatige updates
– Minder functionerend touchscreen bij waterdruppels
– Geen bluetooth-connectie met telefoon
– Geen ‘broodkruimelspoor’ bij navigatie

Fijn uitzicht!