Cape Epic: Specialized grijpt macht, zege Canyon, Van der Heijden valt uit

Een bewogen dag in de Cape Epic. In de langste rit van de Zuid-Afrikaanse achtdaagse veroverden Jaroslav Kulhavy  en Howards Grotts (Specialized) de leiderstrui op Manuel Fumic en Henrique Avancini. De etappezege ging echter naar Alban Lakata en Krystian Hynek van Canyon. Voor Nederland was er een flinke tegenvaller: Michiel van der Heijden moest met zijn teamgenoot Andri Frischknecht opgeven.

Kulhavy en Grotts gingen al vroeg in de etappe met Lakata en Hynek in de aanval. De leiders kwamen nog wel als derde binnen, maar verloren bijna zes minuten op de etappewinnaars. Lakata en Hynek zijn daarmee helemaal terug in het algemeen klassement, waar ze opklommen naar de derde plek.

Voor Van der Heijden verliep de etappe onfortuinlijk. Samen met Frischknecht reed hij al vroeg lek. Daarna speelde bij de Zwitser knieproblemen op. De twee haalden op een rustig tempo nog de tweede post, maar moesten daar opgeven. “Heel erg balen, want het ging erg lekker”, zei Van der Heijden. “Maar dit is racen. Het ging echt niet meer. Ik ga me nu richten op de wereldbekers.”

Masters
Bart Brentjens gaat  nog steeds lekker in de Masters-categorie. Hij werd met Abraao Azevedo opnieuw derde in de daguitslag en staat ook stevig op die plek in het algemene klassement.  Brentjens en Azevedo gaven slechts drie minuten toe op Massimo Debertolis en Ondrej Fojtik, die met een nieuwe etappezege hun leiderstrui verstevigden.

Erik Dekker en Maikel Govaarts beleefden een teleurstellende dag. Zaten ze eerdere dagen nog stevig in de top tien, woensdag kwamen ze op driekwartier achterstand als 20e binnen.

Vrouwen
Annika Langvad en Kate Courtney domineren nog steeds bij de elite-vrouwen, waar de Belgische Githa Michiels en de Zwitserse Ariane Luthi knap stand houden met een nieuwe tweede plek. Viervoudig Nederlands marathonkampioene Hielke Elferink bewees nog maar eens dat ze een vrouw van de lange adem is. Na een moeizame dinsdag, vocht ze zich met Cornelia Hug opnieuw de top tien in: zevende.

Grand Masters
Bij de vijftigplussers scoorde Nederlander Martijn Mellaart zijn eerste podiumplek, vijf minuten achter etappewinnaars Barti Bucher en Hans Juerg Gerber. Voor Enrico Theuns en Peter Wouters, onze favorieten van 9th Wave Sharks, draaide hun eerste Cape Epic als team uit op een opgave. De niet fitte Theuns kon niet verder, Wouters rijdt nog wel alleen verder.

Alle uitslagen Cape Epic 2018

Related posts

Tweede Brasil Ride op rij voor Becking/Novak

by Juul van Loon
8 jaar ago

Sforz Continental MTB Marathoncup: vijf keer Duitsland, twee keer Nederland

by Juul van Loon
8 jaar ago

Nissen wint in zeer modderig Houffa, Peters haalt WK-eis

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten