Cape Epic: spel is meteen op de wagen in eerste lange etappe

De eerste etappe van de Cape Epic heeft meteen voor grote verschillen gezorgd. Bij de elite-mannen wonnen Manuel Fumic en Henrique Avancini nadat ze samen met Jaroslav Kulhavy en Howard Grotss na een technische afdaling bij een omvangrijke kopgroep waren weggereden. De etappewinnaars, die de 110km en krap 2000 hoogtemeters afwerkten in net iets meer dan vier uur, namen ook de gele trui over van proloogwinnaars Nicola Rohrbach en Daniel Geismayr.

Fabian Rabensteiner en Michele Casagrande finishten op vijf minuten achterstand als derde, waarna een groot aantal teams kort achter elkaar over de streep kwamen. Daarbij ook Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht, die op 6,5 minuut achterstand net de top tien haalden.  Voor hun teamgenoten Nino Schurter en Mathias Stirnemann verliep de etappe een stuk minder door maagproblemen bij Stirnemann: zij verloren meer dan twintig minuten.


Masters
Je kunt er de klok op gelijk zetten: als de strijd om de podiumplekken in de Masters-categorie echt begonnen is, zit Bart Brentjens erbij. De eerste Olympisch kampioen ooit en zijn vaste partner Abraao Azevedo werden derde in het dagklassement op ruim zeven minuten van winnaars Ondrej Fojtik en Massimo de Bertelos en kort achter de Australiërs Brad Clarke en Rohin Adames. Brentjens en Azevedo profiteerden van een slecht te verhelpen lekke band van favorieten George Hincapie en Christian Vandevelde. Zij verloren bijna een half uur op de etappewinnaars.

Erik Dekker en Maikel Govaarts, zondag dicht bij het podium in de proloog, haalden op twintig minuten achterstand van de winnaar met een negende plek nét de top tien.

Elite-vrouwen
Bij de vrouwen lijkt de Cape Epic op een strijd uit te draaien tussen Annika Langvad en Kate Courtney en Ariane Luthi en de Belgische Githa Michiels. Net als zondag in de proloog gaven de twee duo’s elkaar weinig toe; opnieuw was de etappezege voor het Deens/Amerikaanse tweetal van Specialized.

Hielke Elferink en Cornelia Hug hielden zich redelijk staande in al het geweld: zij werden op iets meer dan een half uur achterstand achtste in de daguitslag.

Grand-Masters
Bij de vijftigplussers was de etappe-overwinning voor Robert Sim en de Duitse oud-profrenner Udo Bölts. Martijn Mellaart (met de Zuid-Afrikaan Shaun Sale) was op de vierde plek de beste landgenoot. Het beste volledige Nederlandse team was echter 9th Wave Sharks. Enrico Theuns en Peter Wouters kenden met een achtste plek, op iets meer dan half uur van de winnaars, een sterk begin van hun Cape Epic.

Alle uitslagen Cape Epic 2018

 

Related posts

BeMC: vier dagen, én aankomst bergop

by Juul van Loon
5 jaar ago

Van der Poel kan eindzege in BeMC bijna niet meer ontgaan

by Juul van Loon
7 jaar ago

Becking/Novak grijpen de macht, Rood/Mos houden stand

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten