Cape Epic zondag van start: de (Nederlandse) kanshebbers

Foto: Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Misschien wel het grootste mountainbike-spektakel ter wereld, de offroad-versie van de Tour de France. Zondag gaat in Zuid-Afrika de Absa Cape Epic van start. Als altijd met een fantastisch startveld vol wereldtoppers, én Nederlandse kanshebbers.

Elite-mannen
Ga er even goed voor zitten, en denk er even goed over na. Want vooraf de winnaar aanwijzen van deze fantastische achtdaagse wedstrijd is bij de elite-mannen haast onmogelijk. Nino Schurter en Mathias Stirnemman, Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts, Nicola Rorbach en Daniel Geismayr, Karl Platt en Urs Huber, Alban Lakata en Krystian Hynek en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ze kunnen allemaal een etappe winnen en op het eindpodium eindigen. Daarbij kan de hoeveelheid pech wel eens doorslaggevend gaan zijn.

Van der Heijden
Vorig jaar verraste Michiel van der Heijden samen met Andi Frischknecht met winst in de vierde en de laatste etappe. De Nederlander van Scott lijkt deze editie met zijn Zwitserse teamgenoot de enige Nederlandse kanshebber op eremetaal. Dan moet hij echter, naast bovenstaande teams, ook nog afrekenen met onder meer Manuel Fumic en Henrique Avancini, Damiano Ferraro en Samuele Porro en een hele rits andere topteams. 

Elite-vrouwen
Ook bij de vrouwen een mooi startveld, met Annika Langvad en Kate Courtney als een van de grootste kanshebbers. Net als afgelopen jaren is Hielke Elferink de vooruitgeschoven pion van ons land. Na een mooi ‘crowdfundingsactie’ staat de viervoudig Nederlands marathonkampioene samen met de Zwitserse Cornelia Hug aan de start.

Masters
Traditioneel gooit oud-Olympisch kampioen Bart Brentjens samen met zijn Brazliaanse partner Abraao Azevedo een gooi naar eindwinst bij de Masters 40+ . De concurrentie zal echter groot zijn: uit Amerika zijn oud-wegprofs George Hincapie en Christian Vandevelde favorieten, en ook uit Nederland zijn er twee extra kanshebbers: Maikel Govaarts en Erik Dekker.

Grand Masters
Bij de vijftigplussers zijn de pezige Zwitsers Barti Bucher en Hans Juerg Gerber kandidaten voor de eindzege. Het lijkt er niet op dat Nederland een rol kan gaan spelen in de strijd om de eindzege, maar we hebben wel een leuke troef in handen: Enrico Theuns en Peter Wouters van het 9th Wave Shark Team zijn in staat om kort te eindigen in deze categorie.

Live
In totaal staan er 31 Nederlanders ingeschreven, waaronder ook nog oud-toprijder Axel Bult. De proloog in Kaapstad gaat zondag om 6.40 uur lokale tijd van start (5.40 uur Nederlandse tijd), de toppers zullen pas rond de middag van start gaan. Het mooie aan de Cape Epic: wie tijd heeft kan de wedstrijd erg goed via livestream volgen. De volledige startlijst is hier te bekijken.

Etappe Tijd (Zuid-Afrika) Type
Prologue 09:30 – 14:00 LIVE TV
Stage 1 10:00 – 13:00 LIVE STREAMING
Stage 2 10:00 – 13:00 LIVE STREAMING
Stage 3 10:00 – 13:20 LIVE STREAMING
Stage 4 10:00 – 13:20 LIVE STREAMING
Stage 5 08:00 – 11:00 LIVE STREAMING
Stage 6 09:00 – 11:30 LIVE STREAMING
Stage 7 09:30 – 13:30 LIVE TV

Etappes
In totaal is er meer dan 650 kilometer en 13000 hoogtemeters te overwinnen voor de deelnemers. Het volledige etappeschema is hier te bekijken.

Related posts

Bart Brentjens Challenge aast op EK Marathon

by Juul van Loon
6 jaar ago

UCI Marathonseries Elba is er net teveel aan voor Becking

by Juul van Loon
6 jaar ago

Classens haakt in Büchel iets te lang aan bij Fröhn

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten