Acht Nederlanders op voorlopige deelnemerslijst eerste Word Cup

Na een lange winter (in Europa althans) en een relatief korte wedstrijd-voorbereidingsperiode start zaterdag in Zuid-Afrika de Mercedes-Benz UCI Mountainbike World Cup. Op het parcours in Stellenbosch komen zoals het er nu naar uitziet acht Nederlanders in actie.

Elite-mannen
Nu Hans Becking zijn focus helemaal heeft gelegd op het marathonbiken (en dus niet aan de start staat) heeft Michiel van der Heijden (Scott-Odlo) het laagste startnummer bij de elite-mannen (35). Ons speerpunt is echter Mathieu van der Poel, die vanaf plek 47 ongetwijfeld een opmars gaat maken. Zal ‘onze’ alleskunner het podium kunnen gaan halen? Met (vanzelfsprekend) de complete wereldtop aanwezig zal de concurrentie groot zijn. In totaal hebben zich meer dan 100 deelnemers voor-ingeschreven. Derde Nederlander op de lijst is Frank Beemer (Habitat).

Elite-vrouwen
Bij de elite-vrouwen (waar Yana Belomoina níet, en Jolanda Neff wél start) zijn de ogen gericht op Anne Tauber, zeker nu Anne Terpstra vanwege een gebroken enkel deze wereldbeker aan zich voorbij moet laten gaan. De Nederlands kampioene, overgestapt naar CST-Sandd American Eagle, liet vorig jaar met enkele top tien-klasseringen al zien wat ze in haar mars heeft. Deze winter toonde ze haar klasse met de zege in de Alternatieve Elfstedentocht; ook op Cyprus was ze met een derde plek in de xc-race sterk. Ook Lotte Koopmans – in Zuid-Afrika vanwege haar studie – en Britt van den Boogert staan op de voorlopige deelnemerslijst.

Belofte-mannen
Milan Vader (Habitat) en David Nordemann (CST-Sandd) vertegenwoordigen ons land bij de belofte-mannen. Nederlands kampioen Nordemann (Vader deed al bij de elite mee) verkeert in uitstekende vorm en lijkt kandidaat voor een plek in de top tien. Hetzelfde geldt voor Vader, die in het verleden al liet zien dat niveau te hebben. Bij de belofte-vrouwen is Nederland niet vertegenwoordigd.

Programma en televisie
Alle wedstrijden worden op zaterdag verreden. Om 7.30 uur (Nederlandse tijd, in Zuid-Afrika is het een uur later) trappen de belofte-vrouwen af, gevolgd door de belofte-mannen (9.15 uur), de elite-vrouwen (11.20 uur) en elite-mannen (13.50 uur). Net als afgelopen jaren zendt Redbull.tv de twee belangrijkste races live uit. De uitzendingen beginnen om 11.00 uur en 13.30 uur, en zullen weer becommentarieerd worden door Bart Brentjens.

Parcours en locatie
Stellenbosch ligt een kilometer of  vijftig buiten Kaapstad. Het heeft een lange historie in het mountainbiken, en was al gastheer voor downhill-wereldbekers in 1997 en 1998. De laatste jaren is de plaats vooral bekend als het thuishonk van de Cape Epic, ‘s werelds grootste meerdaagse mtb-wedstrijd die volgende week van start gaat. In 2014 werd in Zuid-Afrika (Pietermaritzburg) voor het laatst een World Cup verreden. Het parcours in Stellenbosch is 4,4 kilometer lang, met 180 hoogtemeters verdeelt over twee lange beklimmingen en afdalingen.

Related posts

Shortrace Val di Sole: Van der Poel eerste, Tauber tweede

by Juul van Loon
5 jaar ago

Terpstra zwaar teleurgesteld over eerste wereldbeker

by Juul van Loon
8 jaar ago

Zon, droog en winst op het Nederlands Kampioenschap Mountainbike 2015

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten