Milan Vader rijdt de komende twee seizoenen voor het Nederlandse Habitat Mountainbiketeam. De 21-jarige Zeeuw kwam het afgelopen jaar uit voor het Watersley R+D team, gestationeerd in zijn woonplaats Sittard. Daarvoor maakte hij deel uit van het KNWU Team MTB van toenmalig bondscoach Tim Heemskerk. Heemskerk zal Vader volgen naar zijn nieuwe team.

,,Ik heb een mooi traject mogen doorlopen als het gaat om opleiding. Een van de dingen die ik daarvan heb geleerd is dat je het nooit alleen kunt. Ik heb baat bij een stabiele basis om zo het beste uit mij zelf te kunnen halen’’, zegt Vader.

De doelen van Vader voor de komende twee jaar zijn helder. ,,Blijven groeien is dus mijn uitgangspunt. Daarnaast is het natuurlijk fijn als je dat in wedstrijden kunt laten zien. Dat is uiteindelijk waar je het allemaal voor doet. Ik hecht veel waarde aan kampioenschappen, dus daar wil ik goed presteren’’, verklaart Vader. ,,Daarnaast wil ik mij natuurlijk kwalificeren voor de Olympische spelen in Tokyo.’’

Vader verhuisde vier jaar geleden naar Limburg. Hij was toen een van de eerste bewoners van wat nu het Watersley Sports and Talent Park heet, een imposant onderkomen voor topsporters. Tegenwoordig verblijven er heel veel sporters, uit binnen- en buitenland, op de sportcampus net buiten Sittard. Vader zal daar vergezeld worden door een aantal buitenlands ploeggenoten waarmee hij samen kan trainen in de heuvels van fietsprovincie Zuid Limburg.

Teammanager Maarten Kemperman is bijzonder ingenomen met de komst van Vader. ,,Milan past goed bij onze filosofie van het team. Wij zijn sterk in het opleiden van talenten en Milan is zo’n jong talent met een geweldige drive en focus dus we zijn blij dat we met hem de weg richting Tokyo 2020 in kunnen slaan’’, aldus Kemperman.