Tijdens de Bart Brentjens Challenge was hij niet altijd aan het genieten van daar waar hij mee bezig was: 115 kilometer koersen door de meest heftige omstandigheden. Maar nadat David Nordemann zich zondag in Eijsden verzekerde van zijn tweede Nederlandse beloftetitel van dit jaar en alles achter de rug is, is er plaats voor heel veel blijdschap. “Deze wedstrijd zo rijden was een hele mooie ervaring”, zegt de 20-jarige coureur van CST-Sandd, die op het podium werd vergezeld door Wiebe Scholten en Kelvin van den Dool. “En de dubbel pakken is natuurlijk supermooi.”

Zoals zoveel coureurs maakte Nordemann in de 4 uur en 40 minuten op weg naar zijn gouden medaille ontzettend veel mee. “Ik kan er wel een boek over vol schrijven. Ik was aan het einde zo kapot, dat ik dacht: ‘het maakt me niet meer uit wie er nu nog voorbij komt, als ik maar aan de finish kom.”

Nordemann stond als belofte achter alle elite-renners en hij had bij de start wat moeite om naar voren te komen. Hij reed op hangen en wurgen naar de kopgroep, maar verloor daar al snel de aansluiting nadat hij in een afdaling te ver van achter zat. Zo kwam hij te rijden in een groepje met Bas Peters, Roel Verhoeven (die viel weg met lek) en zijn concurrent Sven Burger. Kort bij hem in de buurt reed ook nog Tim Smeenge, die op de Gulpenerberg enkele seconden voorsprong had op het drietal maar enkele minuten later als koploper bij de beloftes een goede dag in rook op zag gaan met materiaalpech.

Ook bij Nordemann ging niet alles van een leien dakje. “Na drie uur kreeg ik het zwaar en moest ik eraf op een klimmetje. Ik kon maar net terug komen. Niet lang daarna verloor ik in een snelle afdaling de controle en ging ik vol de bosjes in. Ik moest mijn stuur rechtzetten en had niet meer het vertrouwen dat ik nog terug zou komen bij Bas en Sven.”

Nordemann, Burger en Peters. Foto: Mijnbad.nl/Giant

Maar toen was daar ineens een reddende engel. De diesel van de Duitser Paul Martens, wegrenner bij Lotto.nl-Jumbo, was aangeslagen en hij was bezig aan een sterke opmars. “Die reed me toch hard!”, kijkt Nordemann verder terug. “Ik kon nog net in zijn wiel blijven en na een aantal kilometers waren we weer terug bij Bas en Sven. Toen ik vroeg aan Paul of hij een lekke band had gehad, zij hij ‘nee, ik begin nu een beetje op gang te komen’, haha.”

Martens stoomde verder door en tot Nordemanns verbazing moest Burger lossen. “Bas ging voor mijn gevoel steeds harder rijden en ik moest hem ook laten gaan. Toen ben ik het laatste uur volle bak alleen door gereden, want ik wist niet hoe groot de voorsprong was. Voor mijn gevoel was mijn tempo echt heel sloom, maar gelukkig was mijn voorsprong groot genoeg. Ik ben hier echt super tevreden mee, ook omdat ik overall een goede uitslag heb gereden.”

Uitslag NK MTB Marathon 2017 beloftes

1 David Nordemann 88 4:40:40.000
2 Wiebe Scholten 85 4:43:04.000
3 Kelvin van den Dool 97 4:45:24.000
4 Bas van der Kooij 89 4:50:16.000
5 Sven Burger 90 4:50:45.000
6 Teus Ruijter 86 4:59:08.000
7 Bart Pennings 45 5:09:30.000
8 Martin Mijnten 95 5:13:11.000
9 Micha Gankema 76 5:15:41.000
10 Dorus de Rijk 84 5:16:42.000