Na vier jaar goud heeft Elferink vrede met zilver achter Van Vleuten

Vier keer op rij werd ze Nederlands kampioen marathon. Zondag leverde Hielke Elferink ‘haar’ rood-wit-blauwe trui in bij Annemiek van Vleuten. Tijdens de 114 bizar modderige kilometers van de Bart Brentjens Challenge stond er geen maat op de wereldkampioene tijdrijden, die 12 minuten voor Elferink (Craft-Rocky Mountain) over de meet kwam. Karen Brouwer (KMC-Fruit to Go) werd derde.

“Verliezen van zo’n wereldtopper is geen schande”, zei Elferink, die 5 uur en 38 minuten over haar race deed.  “De andere vrouwen waren ook erg sterk. Dat ik daar uiteindelijk weer voor kwam vond ik mooi. Dat had ik na mijn moeizame zomer niet gedacht.”

Van Vleuten ging al vroeg op avontuur (“Niemand kon haar volgen”). Elferink kwam met Ellen van Dijk (die andere sterke tijdrijder) op plek vier en vijf te rijden. Ze reden ongeveer vijftig kilometer samen en passeerden Brouwer en Pauliena Rooijakkers (die de streep uiteindelijk niet haalde). Toen Van Dijk pech kreeg, reed ze een eenzame rit. Met name in dat tweede deel liep Van Vleuten nog ver weg.

De podiumdames bij elkaar bij de start. Foto: Bart Brentjens Challenge

“Toen het minder technisch werd en sneller kon zij nog beter gebruik maken van haar power. Ik heb een echt technisch parcours nodig om haar te kunnen verslaan. Maar dit is goed te accepteren. Vier keer op rij goud was al heel bijzonder.”

Ook Brouwer was tevreden met haar bronzen plak. “‘Door een verhuizing heb ik dit jaar wat minder wedstrijden gereden”, zei ze. ” Maar met de Cape Pioneer die volgende week start en deze wedstrijd in het vooruitzicht heb ik de afgelopen periode weer serieus getraind. Dat ik onder deze zware omstandigheden een podium plaats wist te pakken verraste me toch wel enigszins.

Uitslag NK Marathon 2017 Elite-vrouwen

1 Annemiek van Vleuten 8 5:26:07.000
2 Hielke Elferink 1 5:38:03.000
3 Karen Brouwer 15 5:42:38.000
4 Ellen van Dijk 23 5:48:30.000
5 Sophie von Berswordt 19 5:55:05.000

 

Van Vleuten. Foto: Bart Brentjens Challenge

Related posts

Cape Pioneer: Brouwer-Trommer behouden leiding, Mos-Smeenge blijven vierde

by Juul van Loon
5 jaar ago

Cape Pioneer: Boelen/Groen en Rood/Mos vechten zich samen terug

by Juul van Loon
7 jaar ago

Brouwer, Verhoeven en Mos Nederlandse troeven in Andalucia Bike Race

by Juul van Loon
7 jaar ago
Mobiele versie afsluiten